Ga naar de inhoud
dinsdag 11 juni, 2024

Ontdek de leukste bookstagrammers

Anne Kooistra

Wat veel leesbevorderaars niet lukte, lukte enthousiaste boekenlezers op Tiktok wel. Onder de hashtag BookTok plaatsten zij filmpjes over hun favoriete boeken en kregen zo wonderbaarlijk veel jongeren aan het lezen. Booktok is zo’n groot fenomeen geworden dat veel boekwinkels inmiddels een booktoktafel hebben ingericht waar de booktoktips liggen uitgestald. Ook op Instagram vind je nu veel book influencers, de zogenaamde Bookstagrammers. In deze rubriek laten we je kennis maken met Groningse Bookstagrammers, zoals Anne Kooistra. Ze geeft je natuurlijk, zoals een echte bookstagrammer dat hoort te doen, ook een leestip!

Op welke platform kunnen we je vinden?

Op dit moment ben ik het meest actief op Instagram met mijn account @booksbakingandblogging. Je kunt me ook nog steeds op mijn blog vinden, en op YouTube (mijn kanaal heel Anne’s Bookish Corner), maar op beide heb ik al een tijd niks meer geplaatst. Ik lees nog steeds veel, en praat er ook nog over op Instagram, maar de andere kanalen staan momenteel even op een laag pitje. Er zwerft ook nog ergens een TikTok-account rond, maar dat heb ik maar heel kort volgehouden. Instagram is nog steeds mijn favoriet!

Hoe ben je Bookstagrammer geworden?

Eerlijk gezegd weet ik dat niet precies meer, want het is al meer dan tien jaar geleden dat ik begonnen ben met op het internet over boeken praten! In 2013 studeerde ik Engels aan de RUG en las ik veel voor mijn studie, maar vrijwel niets meer voor de lol. Volgens mij was dat toentertijd de reden dat ik besloot om te beginnen met bloggen: een stok achter de deur om weer meer boeken te lezen die ik zelf wilde lezen, in plaats van enkel boeken die in de syllabus stonden. Dat, en het feit dat ik meer tijd aan mijn andere hobby wilde besteden: bakken. Mijn blog, www.booksbakingandblogging.com, stond in het teken van boeken en bakken. In 2014 begon ik vervolgens het bijbehorende Instagram-account, vooral omdat iedereen in de blog-wereld dat toen deed. Het was een leuke manier om met nog meer mensen over boeken te praten, en gaandeweg leerde ik ook betere foto’s te maken. Ondertussen doe ik het zelfs voor m’n werk: ik doe de social media voor Boekhandel Riemer in Groningen.

Over wat voor boeken post je?

Ik post over alles wat ik lees, en dat is best divers – maar wel bijna allemaal Engelstalig, al lees ik de laatste jaren ook zo nu en dan weer een Nederlands boek. Qua genres loopt het behoorlijk uiteen: literatuur, romance, sci-fi, fantasy, Engelse klassiekers, YA… Ik lees het allemaal. Zo nu en dan lees ik ook non-fictie, maar vaak is dat dan ook weer non-fictie over fictie. Een van de beste boeken die ik de afgelopen jaren las was een verzameling brieven (met toelichting) van de gezusters Brontë.

Wat vind je leuk aan lezen?

Tja, wat niet? Lezen is mijn hobby sinds ik voor het eerst een boek las, dus ik weet eigenlijk niet beter. Aan de ene kant vind ik het heerlijk om even te ontsnappen uit mijn eigen wereld en me onder te dompelen in die van iemand anders, en aan de andere kant is het ook een geweldige manier om dingen te leren over onze eigen wereld. Andere mensen, culturen, manieren van leven… Lezen zorgt voor meer empathie: je leert je verplaatsen in andere mensen, en dat is denk ik heel belangrijk, zeker nu.

Wat is je favoriete leesplek?

Mijn favoriete plekje om te lezen is mijn vaste hoekje op de bank. Kopje thee erbij, kat op schoot – beter wordt het niet! Maar binnenkort ga ik verhuizen naar een huis met een tuin, dus het zou heel goed kunnen dat er dan een nieuwe favoriete leesplek ontstaat…

Wat is je favoriete leesmoment?

Als kind las ik steevast in bed voor het slapengaan, maar dat is nu zo’n beetje het enige moment dat ik nooit meer lees, omdat ik dan meestal te moe ben om m’n ogen nog open te houden. Verder heb ik niet echt vaste leesmomenten – ik lees de hele dag door. In de lunchpauze op mijn werk pak ik vaak m’n e-reader erbij, en als ik ga wandelen of de was ophang, zet ik meestal een luisterboek op. Maar mijn favoriete leesmoment is denk ik zaterdag- of zondagochtend vlak na het ontbijt. De thee, de bank en de kat zijn er dan meestal alle drie bij, net als mijn partner, die dan ook op zijn favoriete leesplek zit te lezen. Dat is niet alleen m’n favoriete leesmoment, maar eigenlijk gewoon m’n favoriete moment van de week!

Wat is volgens jou het leukste boek dat je in 2023 las?

2023 voelt alweer als een eeuwigheid geleden, dus ik ga voor een van mijn favoriete boeken van 2024, dat ook dit jaar uitkwam: Here We Go Again van Alison Cochrun. Rosemary en haar voormalig beste vriendin Logan gaan schoorvoetend op een roadtrip met Joe, hun oude docent Engels die terminaal ziek is. Een emotioneel, cathartisch, romantisch en ook grappig boek waarbij ik ontzettend gehecht raakte aan de personages en op het eind zelfs een traantje weg moest pinken.

Andere Groningse Bookstagrammers in deze serie

Ontdek de leukste bookstagrammers