Ga naar de inhoud

LetterenStipendium

LetterenStipendium

NOORDWOORD wil samen met de Gemeente Groningen de literaire sector een impuls geven met het LetterenStipendium. Elk jaar maken beginnende schrijvers kans op een bedrag van 7000 euro voor een literair project plus daarnaast 3000 euro persoonlijk ontwikkelings- en begeleidingsbudget.

Voor een levendige en vernieuwende literaire sector heb je steeds nieuw talent nodig. Met het LetterenStipendium willen we met steun van Gemeente Groningen ervoor zorgen dat Groningse literaire talenten de stap maken van talentvol schrijver tot beginnend professional. Dat doen we door elk jaar aan twee talenten een LetterenStipendium uit te reiken voor een literair project.

LetterenStipendium
Fotograaf: Erik Brand

Winnaars 2024

Zaterdag 10 februari 2024 werd het LetterenStipendium 2024 uitgereikt aan Olivier van Eijk en Jesse Havinga. Wethouder van cultuur Kirsten de Wrede reikte de stipendia uit tijdens Literatuurfestival Het Grote Gebeuren. De winnaars krijgen 7000 euro voor het realiseren van hun project en 3000 euro persoonlijk ontwikkelings- en begeleidingsbudget. Lees hieronder fragmenten uit het juryrapport.

LetterenStipendium
Fotograaf: Jasper Bolderdijk

Olivier van Eijk

Olivier van Eijk (1998) krijgt het stipendium om Aleno’s reservaat te realiseren. Zijn plan voor een interactieve website met hoorspelen, illustraties en aantekeningen deed een commissielid aan War of the worlds denken. Spoken Word + was een andere omschrijving die werd gebruikt om het werk van de dichter, hoorspelmaker en schrijver van korte verhalen te duiden. Het gekozen medium, de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid voor een jong publiek sprak de commissie zeer aan. Het project kan jongeren in contact brengen met literatuur.  

De hoofdpersoon Aleno verzamelt in woord en geluid de verhalen over de bedreigde (en uitgestorven) wezens die hij in zijn reservaat bijeenbrengt. Aleno legt zijn observaties op verschillende manieren vast: door middel van veldnotities en tekeningen, geluidsopnames en een interactieve kaart die de flora en fauna beschrijft van het continent waar het reservaat zich bevindt. De website biedt een dynamische inkijk in die notities. Als zodanig zal de website gebruikt worden als Aleno’s archief, met de toevoeging van vijf hoorspelen die verteld worden door Aleno zelf.  
Van Eijk hoopt dat naarmate het publiek zich meer in zijn website verdiept het bewustzijn over de uitdagingen van klimaatverandering toeneemt. “Daarnaast zullen de verhalen de urgentie voor vredig samenleven tussen verschillende wezens aandragen […]. In plaats van vijandschap richt Aleno’s Reservaat zich op een houding van vriendschappelijke tegengesteldheid.” 

De commissie meent en hoopt dat de parallel met het noodzakelijk handelen rondom het klimaat en het afnemen van de biodiversiteit uit ons echte bestaan in deze fantasiewereld alle kansen krijgt om uitstekend voelbaar te zijn. 

LetterenStipendium
Fotograaf: Jasper Bolderdijk

Jesse Havinga

Jesse Havinga (1991) maakte de commissie enthousiast met zijn plan om een serie essays te schrijven over wat het betekent om inheems te worden in Groningen. Volgens Havinga is het geen toeval dat “nu de klimaatcrisis het hele wereldwijd verknoopte weefsel van onze levens zichtbaar maakt, steeds meer mensen proberen terug te keren naar ‘het land.’ Voedselbossen, korte ketens, regeneratieve boerderijen, plannen om ‘mee te bewegen’ met de stijgende zeespiegel,” het lijken Havinga “allemaal bewegingen die geïnspireerd zijn door een soort inheemsheid.”  
Die zoektocht wil Havinga in een serie essays gieten, een daarvan zal een film-essay worden, een bijzonder genre. Door die vorm wil hij zich dwingen buiten op onderzoek te gaan om er zo voor te zorgen dat zijn project geworteld raakt. 

De commissie was erg te spreken over de perspectiefomdraaiing die Havinga voor ogen heeft: “weer tot het land gaan behoren, in plaats van dat het land – ongeacht welk land – aan ons behoort.” Waarbij hij direct het ongemak benoemt, want “Wat betekent dat dan?”  
De nieuwe inheemsheid wil hij onderzoeken aan de hand van een serie objecten, onder meer een aardappel, de gazonrobot en gefermenteerde frietjes. Dat lijkt lollig, maar Havinga is uiterst serieus en weet zijn keuzes te onderbouwen. 

Havinga kan schrijven, hij kan zichzelf relativeren, observeert goed en heeft gevoel voor humor. Hij is ambitieus, wil heel erg goed worden heeft de contacten om te publiceren Ingrediënten in zijn keuken zijn etnografie, filosofie en langzame journalistiek. Bovendien wil hij experimenteren met nieuw vormen. De commissie ziet bijzonder uit naar het resultaat. 

LetterenStipendium

Selectie

Een onafhankelijke commissie heeft uit de ingezonden projectplannen de twee meest veelbelovende gekozen. 

De commissie, bestond uit Martin Hillenga (historicus en schrijver), Pauline Durlacher (oprichter Schrijversvakschool Groningen) en Chantalla Pleiter (kunstenaar).

Inzenden

Voor het LetterenStipendium van 2024 is de inzendtermijn gesloten. Informatie over het inzenden voor het LetterenStipendium van 2025 volgt later dit jaar.

LetterenStipendium

Voorwaarden

Aan de literaire uitingsvorm zijn geen voorwaarden gebonden. Literatuur is verbeelding die wordt opgeroepen door middel van taal en die verbeelding kan op vele manieren tot stand komen. Dat kan in een boek of via een presentatie, maar evengoed in een theatertekst, een enkele zin zomaar op straat, een libretto, een verfilming, een literaire podcastreeks, een interactieve wandeling, of een ander medium.

De artistieke vorm van het werk is dus vrij, maar als maker moet je wel aan een aantal criteria voldoen.

  • Je woont in de gemeente Groningen
  • Je bent bent niet ouder dan 35 jaar
  • Je kunt laten zien dat jij je literaire ambities serieus neemt, bijvoorbeeld via publicaties, optredens, referenties, certificaten en diploma’s, ontvangen of behaald in de jaren direct voorafgaand aan je aanmelding
  • Je kunt recent literair werk laten zien dat al voldoende kwaliteit of potentie heeft
  • Je laat met je plan zien dat je hebt nagedacht over inhoud en maakproces
  • Je plan leidt naar een eindproduct
  • Je hebt nog nooit het Hendrik de Vries Stipendium ontvangen