Ga naar de inhoud
De stadsdichter van Groningen

De stadsdichter van Groningen

Net als veel andere grote steden heeft Groningen een stadsdichter. Een stadsdichter draagt met diens poëzie op een positieve manier bij aan de identiteit van de stad. Dit doet hij(/zij/hen) door een aantal optredens en het schrijven van zes gedichten per jaar; voor de stad over de stad. Daarnaast krijgt hij alle vrijheid om zoveel mogelijk inwoners de waarde van gedichten te laten ontdekken. Esmé van den Boom is de 11e stadsdichter van Groningen. Ze stelt zich hieronder aan je voor:

De stadsdichter van Groningen

Mijn naam is Esmé van den Boom en sinds januari 2024 ben ik Stadsdichter van Groningen. Behalve gedichten schrijf ik ook proza en liedjes, naast schrijver ben ik fervent lezer en werk ik in de bibliotheek van Forum Groningen. Ik heb een groot hart voor de literatuur, maar ook voor duurzaamheid en sociale vraagstukken. Ik hoop als Stadsdichter bij te kunnen dragen aan een duurzaam, sociaal en leefbaar Groningen, waar met plezier wordt gelezen. Ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen met plezier kan lezen in een boek of gedicht dat bij jou past. Wie nog geen plezier in lezen heeft, heeft het juiste boek nog niet gevonden. Daarnaast geloof ik dat het lezen van gedichten je kan leren om nieuwsgierig, zorgvuldig en geduldig te zijn: een gedicht laat zien dat er meerdere interpretaties tegelijk kunnen bestaan. Dat is in deze tijd van polarisatie een groot goed.

Ik hoop als stadsdichter zoveel mogelijk Groningers te spreken. Voor hen wil ik gedichten maken. Misschien moet ik oppassen met wat ik zeg, en trek ik nu een heel circus uit de kast, maar ik moedig iedereen aan om mij op de markt aan te spreken.

Wil je in contact komen met Esmé? Gebruik dan het contactformulier.