Ga naar de inhoud
Beste Groninger Boek

Beste Groninger Boek

NOORDWOORD zet Groningse schrijvers graag in de schijnwerpers en wil laten zien hoeveel moois en waardevols de Groninger literatuur en cultuur te bieden hebben. Daarom reiken wij sinds 2010 ieder jaar de prijs voor het Beste Groninger Boek uit.

Beste Groninger Boek 2024

De jury is nog druk met lezen. In maart maakt zij bekend wie er op de shortlist staat. Denk je te kunnen voorspellen wie dat zijn? Check dan de groslijst. De BGB-leesclub is ook gestart, zij zullen bepalen wie de publieksprijs voor fictie krijgt.

Winnaars 2023

De Beste Groninger Boeken van 2023 zijn Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje en Wierdenlandschap van Ben Westerink. De jury maakte zaterdag 18 maart de winnaars bekend tijdens het Beste Groninger Boekenfeest, dat wordt georganiseerd door NOORDWOORD en Forum Groningen. De schrijvers van de winnende boeken ontvingen een door het werk geïnspireerde litho van kunstenaar Anne Caesar van Wieren.  Op de foto zie je Ben Westerink en Anton Scheepstra die de prijs voor Anjet Daanje in ontvangst nam. Geniet mee via onze fotoreportage! (fotograaf: Jasper Bolderdijk)

Er maakten dit jaar tien boeken kans om het Beste Groninger Boek 2023 te worden. In het juryrapport kun je lezen wat de jury ervan vond.

Beste Groninger Boek

Beste Groninger Boekenfeest

De bekendmaking vond plaats tijdens het eerste Beste Groninger Boekenfeest, waar schrijvers, uitgevers en andere boekenliefhebbers hun liefde voor literatuur konden vieren. Met dit feest werden de genomineerde boeken extra in de schijnwerpers gezet en werd tegelijk een ontmoetingsplek gecreëerd voor de Groningse letteren. Mensen uit het vak ontmoetten elkaar en konden bijpraten. Gedurende de avond vervlocht boekenverslinder en literatuurkenner Elke Maasbommel enthousiast en lichtvoetig de optredens van de auteurs van de genomineerde boeken met korte gesprekken met de auteurs en juryleden. De aanwezigen werden ook getrakteerd op een optreden van Pixelpocket, bestaande uit DJ Irie Weergang Bove en dichter Charlotte Beerda die zich samen genre-overstijgend door het muzikale universum bewegen. DJ Coco Coquelicot draaide lekkere dansmuziek, met een speciaal voor deze avond samengestelde literaire set. 

LEES HET JURYRAPPORT
Beste Groninger Boek

Over Pixel Pocket

Pixel Pocket geeft je een multidisciplinaire beleving waarbij het hart in de muziek ligt. De beelden voegen daar surrealistische, maar rake boodschappen aan toe. Ondertussen betovert en verroert de dansbare, maar zeer persoonlijke muziek je. Je hoort dromerige maar soulfulle vocalen, dansbare beats en electronische balads. Altijd met een ruwe rand.
Pixel Pocket speelt een spel tussen een serene, geometrische technische wereld en een rauwe,
nooit perfecte menselijkheid. Met:

Charlotte Beerda
Dichter, singer-songwriter en producer

Irie Weergang Bove
Cinematic Deejay, wereldkampioen turntablism, en producer

Foto: Jasper Bolderdijk

Beste Groninger Boek

Over Dj Coco Coquelicot

Dj Coco Coquelicot programmeert bij Relate Radio, is KopjeK’s eerste vrouwelijke resident en organiseert in Groningen maandelijks queerfeesten in zowel VERA als OOST: Coco Coquelicot zit niet stil.

Met een grote kennis van moderne underground pop, en een diepe liefde voor muziek met een krachtige boodschap, krijgen haar sets een motiverende en inspirerende energie mee. Hoewel ze zichzelf meer als digger en radiomaker ziet dan als dj, is ze bedreven op de mixer en in de club. Via groovy baslijnen en dansbare ritmes bouwt Coco haar sets op en wisselt kundig allerlei genres af. 

Foto: Henk Veenstra

Groslijst

Op de groslijst vind je alle boeken die ingezonden werden. Het is een bron van leesinspiratie.

Jury 2023

De jury bestaat dit jaar uit boekverkoper Ingrid Sibum, fotograaf Annemarie van Buuren, natuuronderzoeker en schrijver Aaldrik Pot en Menkemaborgdirecteur Afiena van IJken. Van IJken is dit jaar de voorzitter.

Juryreglement

Het juryreglement kun je hier lezen.