Ga naar de inhoud
Beste Groninger Boek

Beste Groninger Boek

NOORDWOORD zet Groningse schrijvers graag in de schijnwerpers en wil laten zien hoeveel moois en waardevols de Groninger literatuur en cultuur te bieden hebben. Daarom reiken wij sinds 2010 ieder jaar de prijs voor het Beste Groninger Boek uit.

Shortlist 2024

Er maken jaarlijks tien boeken kans om het Beste Groninger Boek te worden. Vijf voor fictie, vijf voor non-fictie. Je vindt de genomineerde boeken van 2024 hier. De jury maakte dit jaar een selectie uit in totaal 49 inzendingen. Ook de Beste Groninger Boekenclub las alle genomineerde fictieboeken, zij bepaalde wie de boekenclubprijs voor fictie kreeg.

Winnaars 2024

De twee winnende boeken werden zaterdagavond 25 mei bekend gemaakt tijdens het Beste Groninger Boekenfeest in Forum Groningen. Het was een feestelijke, gezellige avond. De tien genomineerde schrijvers kregen nieuwsgierige vragen voorgeschoteld door Jelte Posthumus en de schrijvers lazen voor uit hun genomineerde boeken. Cabaretière Janneke Jager gaf een mini-cabaretshow. En, misschien wel het belangrijkste, de jury maakte bekend dat De jongen die van de wereld hield en Blauwestad de Beste Groninger Boeken waren. Je leest er meer over in het Juryrapport. De eervolle vermelding Beste Groninger Boekenclubprijs ging naar Levende Legende. Je leest hier waarom de Boekenclub dit het mooiste boek vonden.

Juryrapport 2024

Beste Groninger Boek

Groslijst

Op de groslijst vind je alle boeken die door de uitgevers ingezonden werden. Er zitten vast boeken tussen die je wil lezen.

Jury 2024

De jury bestaat dit jaar uit:

  • Annemarie van Buuren, fotograaf
  • Nick Everts, theoloog
  • Maaike Molhuysen, zelfstandig literair redacteur en schrijfcoach
  • Anneke Tiddens, adviseur taal als basis bij Biblionet Groningen
  • Ben Westerink, winnaar non-fictie BGB 2023

Juryreglement

Het juryreglement kun je hier lezen.