Ga naar de inhoud
maandag 4 maart, 2024

Ontdek de leukste Bookstagrammers

Zoals Melanie Smit

Wat veel leesbevorderaars niet lukte, lukte enthousiaste boekenlezers op Tiktok wel. Onder de hashtag BookTok plaatsten zij filmpjes over hun favoriete boeken en kregen zo wonderbaarlijk veel jongeren aan het lezen. Booktok is zo’n groot fenomeen geworden dat veel boekwinkels inmiddels een booktoktafel hebben ingericht waar de booktoktips liggen uitgestald. Ook op Instagram vind je nu veel book influencers, de zogenaamde Bookstagrammers. In deze rubriek laten we je kennis maken met Groningse Bookstagrammers, zoals Melanie Smit. Ze geeft je natuurlijk, zoals een echte bookstagrammer dat hoort te doen, ook een leestip!

Op welke platform kunnen we je vinden?

Op instagram, mijn account heet @melsbookishescape!

Hoe ben je Bookstagrammer geworden?

Ik lees al van jongs af aan, en vooral op de middelbare school las ik enorm veel. Toen ik ging studeren aan de universiteit, werd dat helaas een stuk minder; ik had er te weinig tijd voor. In april 2020, één maand na het uitbreken van de corona pandemie, besloot ik om een bookstagram account te maken, een instagram account compleet gewijd aan boeken. Door corona was veel niet meer mogelijk en was er ineens een zee van tijd om te lezen. Bookstagram hielp hier ook zeker bij: je legt contact met boekenliefhebbers van over de hele wereld, en het geeft een creatieve draai aan je hobby door het lezen te combineren met fotografie. Hier kan ik recensies van gelezen boeken of aanbevelingen voor mijn favoriete boeken plaatsen.

Over wat voor boeken post je?

Ik lees eigenlijk van alles: vooral fantasy en sciencefiction, maar tussendoor graag ook literatuur of een leuke romance. Ik post over boeken die ik al gelezen heb, boeken die ik zojuist gekocht heb, en boeken die ik binnenkort graag wil oppakken.

Wat vind je leuk aan lezen?

Voor mij is lezen een momentje van rust. Er even voor gaan zitten, even aan iets compleet anders denken, en het leven en de avonturen van anderen volgen. Als fantasy lezer specifiek kun je even ontsnappen aan de realiteit en je volledig in een andere wereld laten onderdompelen. Elk boek is een nieuw avontuur, een onbekend verhaal waarvan je niet weet hoe het voor de karakters gaat aflopen. Zoals Game of Thrones schrijver George R.R. Martin schreef: “een lezer leeft wel duizend levens voordat hij sterft. Iemand die nooit leest, leeft er maar één”.

Wat is je favoriete leesplek?

Ik heb thuis een enorme oorfauteuil met een voetenbank van de Ikea, hier lees ik toch het liefste in!

Wat is je favoriete leesmoment?

‘s Avonds! Na een dag werken en het avondeten doe ik niks liever dan mezelf installeren in mijn leesstoel: met een dekentje, een kop thee en een goed boek! Op vrije dagen en in het weekend lees ik ook vaak overdag.

Wat is volgens jou het leukste boek dat je in 2023 las?

Het leukste boek dat ik in 2023 gelezen heb, is De Avonturen van Amina al-Sirafi, een fantasy boek voor volwassenen van Shannon Chakraborty, geïnspireerd op de culturen in het Midden Oosten. Het verhaal volgt een beruchte vrouwelijke piraat, Amina al-Sarafi, die na een legendarische carrière nu met pensioen is, wanneer ze wordt benaderd door de moeder van één van haar voormalige bemanningsleden: zijn dochter is verdwenen en als Amina haar terugbrengt, krijgt ze in ruil hiervoor een fortuin waar ze geen nee tegen kan zeggen. Al snel blijkt dat er toch meer aan de hand is, en het verhaal volgt Amina in haar zoektocht dwars over de Indische Oceaan, langs mythische plekken, en in het gezelschap van haar aparte, maar erg gezellige, oude bemanningsleden.

Ontdek de leukste Bookstagrammers