Ga naar de inhoud
dinsdag 19 maart, 2024

Ontdek de leukste Bookstagrammers

Johanna Feenstra

Wat veel leesbevorderaars niet lukte, lukte enthousiaste boekenlezers op Tiktok wel. Onder de hashtag BookTok plaatsten zij filmpjes over hun favoriete boeken en kregen zo wonderbaarlijk veel jongeren aan het lezen. Booktok is zo’n groot fenomeen geworden dat veel boekwinkels inmiddels een booktoktafel hebben ingericht waar de booktoktips liggen uitgestald. Ook op Instagram vind je nu veel book influencers, de zogenaamde Bookstagrammers. In deze rubriek laten we je kennis maken met Groningse Bookstagrammers, zoals Johanna Feenstra. Ze geeft je natuurlijk, zoals een echte bookstagrammer dat hoort te doen, ook een leestip!

Op welke platform kunnen we je vinden?

Instagram (voornamelijk) en TikTok (minder aanwezig) onder @paradisebythebooklight

Hoe ben je Bookstagrammer geworden?

Eigenlijk naar aanleiding van een boekenclub die we met wat lezers in Groningen hadden. We deelden onze gelezen boeken op Instagram, inclusief recensies. Toen de boekenclub uit elkaar viel ben ik er zelf mee doorgegaan, omdat ik het fijn vond mijn gedachten over een boek te kunnen delen met anderen. Daarnaast zit de bookcommunity vol met leuke mensen.

Over wat voor boeken post je?

Eigenlijk van alles! Ik lees het liefst Engelse boeken, maar dat kan elk genre zijn. Als een boek mij leuk lijkt, lees ik het. Van literatuur tot science fiction of young adult.

Wat vind je leuk aan lezen?

Dat ik even helemaal in een andere wereld kan verdwijnen. Als ik een goed boek lees speelt het verhaal als het ware als een film in mijn hoofd af. Begeleid door de auteur schep je je eigen beeld van personages en leef je met ze mee.

Wat is je favoriete leesplek?

Ik heb een heuse leesstoel waar ik in weg kan dromen, maar over het algemeen lees ik in bed voor het slapen gaan.

Wat is je favoriete leesmoment?

Ik lees het liefst ’s avonds. Een plek waar ik ook heerlijk kan lezen is in de trein.

Wat is volgens jou het leukste boek dat je in 2023 las?

Het mooiste boek van 2023 was voor mij ‘De vrouwen van Bletchley Park’ door Kate Quinn. Niet perse een ‘leuk’ boek, maar een verhaal waarin drie verschillende vrouwen zich melden bij Bletchley Park, waar de slimste mensen zich verzamelden om tijdens de Tweede Wereldoorlog in het geheim Duitse militaire codes te breken. Een boek waar historie, intrige, liefde, feminisme en doorzettingsvermogen bij elkaar komen.

Andere Groningse Bookstagrammers in deze serie

Melanie Smit

Ontdek de leukste Bookstagrammers