Ga naar de inhoud
dinsdag 2 april, 2024

Ontdek de leukste bookstagrammers

Carlijn de Regt

Wat veel leesbevorderaars niet lukte, lukte enthousiaste boekenlezers op Tiktok wel. Onder de hashtag BookTok plaatsten zij filmpjes over hun favoriete boeken en kregen zo wonderbaarlijk veel jongeren aan het lezen. Booktok is zo’n groot fenomeen geworden dat veel boekwinkels inmiddels een booktoktafel hebben ingericht waar de booktoktips liggen uitgestald. Ook op Instagram vind je nu veel book influencers, de zogenaamde Bookstagrammers. In deze rubriek laten we je kennis maken met Groningse Bookstagrammers, zoals Carlijn de Regt. Ze geeft je natuurlijk, zoals een echte bookstagrammer dat hoort te doen, ook een leestip!

Op welke platform kunnen we je vinden?

Ik zit alleen op Instagram, onder @carlijnleestboeken

Hoe ben je Bookstagrammer geworden?

Circa drie jaar geleden merkte ik dat ik steeds meer accounts over boeken op Instagram ging volgen, toen nog met mijn privé-account. Ik zag op deze accounts hoe leuk het was om over boeken te praten en zo heb ik mijn eigen Bookstagram-account gemaakt.

Over wat voor boeken post je?

Mijn posts gaan over moderne literatuur, zowel vertaald als van Nederlandse bodem. Ik volg daarnaast voor mijn opleiding Leraar Nederlands verschillende literatuurvakken en over deze boeken post ik ook. Afgelopen half jaar waren dat jeugdboeken, dit half jaar gaan het meer oudere boeken zijn voor Literatuurgeschiedenis.

Wat vind je leuk aan lezen?

Ik vind het taalgebruik vaak mooi, de verschillende wijzen om een verhaal op te schrijven. De ene auteur schrijft in flamboyante zinnen, de andere schrijft meer recht voor z’n raap. Met de vertaalde literatuur vind ik het leuk om via literatuur meer te weten te komen over een land met bijbehorende gebruiken en historie.

Wat is je favoriete leesplek?

Op de bank, het liefst met kat Jozefien die naast me ligt te knuffelen.

Wat is je favoriete leesmoment?

Ik kan ieder moment van de dag wel lezen. In de avond na een werkdag met een kop thee bij de hand is wel een van deze veelvoorkomende momenten.

Wat is volgens jou het leukste boek dat je in 2023 las?

Mijn favoriete boek van 2023 was De Kleindochter van Bernhard Schlink. Een prachtige roman over een verleden met Oost- en West-Duitsland en hoe deze tweedeling heden ten dage voelbaar is in het huidige Duitsland. Aanrader voor iedereen die graag leest over historie en familiebanden.

Andere Groningse Bookstagrammers in deze serie

Melanie Smit

Johanna Feenstra

Ontdek de leukste bookstagrammers