Ga naar de inhoud
maandag 29 april, 2024

Ontdek de leukste bookstagrammers

Elke Maasbommel

Wat veel leesbevorderaars niet lukte, lukte enthousiaste boekenlezers op Tiktok wel. Onder de hashtag BookTok plaatsten zij filmpjes over hun favoriete boeken en kregen zo wonderbaarlijk veel jongeren aan het lezen. Booktok is zo’n groot fenomeen geworden dat veel boekwinkels inmiddels een booktoktafel hebben ingericht waar de booktoktips liggen uitgestald. Ook op Instagram vind je nu veel book influencers, de zogenaamde Bookstagrammers. In deze rubriek laten we je kennis maken met Groningse Bookstagrammers, zoals Elke Maasbommel. Ze geeft je natuurlijk, zoals een echte bookstagrammer dat hoort te doen, ook een leestip!

Op welke platform kunnen we je vinden?

Het begon allemaal met mijn blog, het Engelse the-openbook.com. Ik ben daarmee begonnen omdat ik merkte dat ik nooit uitgepraat was over de boeken die ik gelezen had, en dat ik mijn gedachtes daarover wilde delen met anderen. Na een jaar begon ik dus met Bookstagram, op het account @theopenbook_byelke. Deze twee accounts horen bij elkaar; ik plaats een Bookstagrampost bij elke blog die ik geschreven heb.
Afgelopen najaar vond ik dat het tijd werd om ook een Nederlands blog te beginnen https://theopenbook.nl. Hierop plaats ik dezelfde berichten (ik ben nog druk bezig met het vertalen van alles wat ik al geschreven heb!), maar dan in het Nederlands. Ook hier heb ik een Bookstagramaccount bij gemaakt, namelijk @theopenbook_nl.
Overigens ben ik ook op fysieke platforms te vinden; zo had ik afgelopen najaar een boekenplankje in het Forum en stond ik met andere mensen die ook zo’n plankje hadden op het Grote Gebeuren. Maar mijn favoriete platform is een podium waar ik lezingen geef over boeken. Zo geef ik lezingen voor de Stichting Literatuurclubs Drenthe, heb ik de jaarlijkse Dickenslezing in Haren verzorgd, en een lezing gegeven over het boek Aarder der mensen van Pramoedya Ananta Toer in de Mijlpalen in de literatuur-serie van het Forum. Het is mijn droom om van boeken mijn beroep te maken, in plaats van alleen een hobby.

Hoe ben je Bookstagrammer geworden?

Ik heb even opgezocht wanneer mijn allereerste Bookstagram post was: begin 2020, en sindsdien heb ik 157 berichten geplaatst. Om eerlijk te zijn ben ik helemaal niet zo goed in social media. Foto’s maken is niet mijn sterkste punt, dus ik was bang dat mijn posts totaal geen aandacht zouden krijgen. Ik begon alleen maar met Bookstagram om mijn blog, waar ik een jaar eerder mee begonnen was, meer aandacht te geven. Het leuke is wel dat ik sinds ik Instagram heb meer nadenk over de foto’s die ik maak van de boeken die ik gelezen heb, en ook merk ik dat ik soms wel boeken lees die ik op Bookstagram voorbij zie komen, waar ik anders nooit mee in aanraking gekomen zou zijn.

Over wat voor boeken post je?

Ik zie mijzelf als een breed lezer. Meestal lees ik in het Engels, soms in het Nederlands. Ik lees klassiekers en moderne boeken, boeken voor volwassenen en voor kinderen. Ik lees boeken waar je je aandacht bij moet houden, en boeken die je even tussendoor leest. Ik lees historische boeken en science fiction, en alles wat daar tussenin zit. Ik lees goede boeken en boeken waar ik achteraf van denk dat ze best wel slecht waren. Maar het leuke is dat in elk boek wel iets staat wat ik nog niet wist.

Wat vind je leuk aan lezen?

Mijn blog, The Open Book, gaat over hoe elk boek ons iets leert. Dit kan iets zijn over de wereld, bijvoorbeeld over plekken waar je anders nooit zou komen. Dit kan iets zijn over hoe boeken geschreven zijn, soms volgens een bepaalde formule of juist op een originele manier. Sommige boeken gaan over iets wat helemaal (nog) niet mogelijk is, maar laten je nadenken over hoe het zou zijn als dat wel kon. Soms leer je iets over hoe de mensheid in elkaar steekt. En soms leer je zelfs iets over jezelf. Kortom, ik lees boeken omdat ik nieuwsgierig ben. En ik schrijf over boeken omdat ik hoop dat andere mensen net zo nieuwsgierig zijn als ik.

Wat is je favoriete leesplek?

Ik lees vaak voor het slapengaan, in bed, maar het liefst lees ik in de trein. Er is niets zo heerlijk als stilzitten, wetende dat je straks op een andere plek uit zal stappen. Maar stiekem heb je dan al een hele tijd andere plekken bezocht, in het boek dat je net gelezen hebt.

Wat is je favoriete leesmoment?

Soms klikt een boek met wie jij bent op dat moment. Dat kan vanaf de eerste zin zijn, halverwege een boek, of juist wanneer je het weglegt. Wanneer dit gebeurt, voelt het alsof dit boek speciaal voor jou is geschreven. Ik had dit toen ik voor het eerst Peter Pan van J.M. Barrie las, of Onsterfelijkheid van Milan Kundera. Maar het boek dat mij het meest geraakt heeft is de His Dark Materials-trilogie van Philip Pullman. Hier zit zo vreselijk veel in, dat ik er elke keer dat ik het lees (en dat moet al gauw meer dan tien keer geweest zijn) weer een nieuwe laag in ontdek.

Wat is volgens jou het leukste boek dat je in 2023 las?

Oei, wat is dit moeilijk. Ik ben namelijk helemaal niet zo op de hoogte van de nieuwste boeken (zoals ik eerder al zei, ik ben niet zo’n goede Bookstagrammer). Dat is niet waarom ik lees. Volgens mij heb ik vorig jaar maar een boek gelezen dat daadwerkelijk uit 2023 kwam, namelijk het boek Old God’s Time van Sebastian Barry, wat echt een prachtig boek was. Maar de twee mooiste boeken die ik vorig jaar gelezen heb komen uit 1925 en 1966, namelijk Mrs Dalloway van Virginia Woolf en Flowers for Algernon van Daniel Keyes respectievelijk. Beide boeken hebben mij veel laten nadenken over het leven, over wat het is om mens te zijn, en over mijzelf.

Andere Groningse Bookstagrammers in deze serie

Ontdek de leukste bookstagrammers