Ga naar de inhoud
dinsdag 28 mei, 2024

Ontdek de leukste bookstagrammers

Debora Huisman

Wat veel leesbevorderaars niet lukte, lukte enthousiaste boekenlezers op Tiktok wel. Onder de hashtag BookTok plaatsten zij filmpjes over hun favoriete boeken en kregen zo wonderbaarlijk veel jongeren aan het lezen. Booktok is zo’n groot fenomeen geworden dat veel boekwinkels inmiddels een booktoktafel hebben ingericht waar de booktoktips liggen uitgestald. Ook op Instagram vind je nu veel book influencers, de zogenaamde Bookstagrammers. In deze rubriek laten we je kennis maken met Groningse Bookstagrammers, zoals Debora Huisman. Ze geeft je natuurlijk, zoals een echte bookstagrammer dat hoort te doen, ook een leestip!

Op welke platform kunnen we je vinden?

Je kan mij vinden op Instagram onder @mrshuisman en op StoryGraph onder dezelfde naam waar ik bijhoud welk boek ik lees en welk boek ik luister. Verder kan je daar ook mijn reviews van een gelezen boek zien.

Hoe ben je Bookstagrammer geworden?

Ik ben altijd een grote fan van boeken en lezen geweest. Als kind las ik graag en toen ik op de middelbare school zat, was ik liever in de bibliotheek aan het lezen dan bezig met mijn huiswerk. Uiteindelijk heb ik ook Engelse literatuur gestudeerd en nog steeds praat ik enorm graag over boeken. Voor een gedeelte doe ik dit zelfs betaald, als docent Engels op een middelbare school in Groningen. Nadat ik wat bookstagram accounts op Instagram begon te volgen en merkte hoe leuk ik het vond om andere mensen enthousiast over hun favoriete boeken te zien, dacht ik: waarom doe ik niet mee aan deze gezelligheid over boeken? En sindsdien post ik de boeken die ik leuk vind.

Over wat voor boeken post je?

Van alles! Ik lees graag fantasy en dystopische boeken, maar probeer ook graag sci-fi, historische, contemporary, literaire, of juist YA boeken. Verder heb ik met vrienden een boekclubje en dan hangt het er maar net vanaf wat iemand heeft gekozen. Wat erg leuk is, want zo kom je nog eens met wat nieuws in aanmerking.

Ik post de boeken die ik leuk vind en waarvan ik heb genoten, zowel in mijn stories wanneer ik een boek enorm tof vond, een post wanneer een boek extra liefde verdiend en elke maand een post van het beste boek wat ik die maand heb gelezen.

Wat vind je leuk aan lezen?

Lezen brengt je zo ontzettend veel! Je kan leren over andere culturen, je kan zien hoe onvolmaakt mensen zijn, hoe grandioos het is om dingen te proberen, en dat er zoveel verschillende kanten aan ideeën en overwegingen zitten. Eerder dit jaar las ik een boek waarin de hoofpersoon twee mogelijke levens leidde, maar ik vond juist de vriendschap die ze in beide levens had zo mooi. Die vriendschap herinnerde mij weer aan de vriendschappen die ik zelf heb en dat maakte mij erg dankbaar.
Ik vind lezen daarnaast ook de perfecte manier om te ontspannen en mij even los te koppelen van alle stress, drukte, en bezigheden.

Wat is je favoriete leesplek?

Hmmm…naast mijn man wanneer hij aan het gamen is (en dus ook moet luisteren naar mijn updates en meningen over het boek dat ik dan lees) of lekker in een koffietentje. Soms zit ik met een vriendin terwijl zij een ander boek leest en geven we elkaar de hele tijd updates over hoe we het oneens zijn met de personages (want wij zouden echt nooit zoiets doms doen… of toch wel?) of hoe mooi een zin of paragraaf beschreven is.

Wat is je favoriete leesmoment?

Altijd. Ik zou altijd wel kunnen en willen lezen. Sinds een half jaar reis ik met de bus op en neer naar werk en dat geeft mij een heerlijk half uur om even in een audioboek te verdwijnen. Hoewel het toch altijd extra lekker is wanneer het buiten regent en het binnen lekker knus en gezellig is met een boek onder een warm dekentje.

Wat is volgens jou het leukste boek dat je in 2023 las?

Dankzij The Dark Forest van Cixin Liu kan ik nooit meer gewoon naar de sterren kijken en blijft er een kleine angst (zijn we echt helemaal alleen, of worden we al belaagd), terwijl er ook hoop en kracht schuilt in het samen mens zijn.

Andere Groningse Bookstagrammers in deze serie

Ontdek de leukste bookstagrammers