Ga naar de inhoud
dinsdag 21 november, 2023

Couperus, Reve en Krol herdacht

Met optredens van Marjoleine de Vos en Ellen Deckwitz

De komende weken wordt op geboorte- en sterfdata stilgestaan bij de oeuvres van een drietal schrijvers. 28 november is het tien jaar geleden dat Gerrit Krol overleed. 14 december zou Gerard Reve honderd zijn geworden en het is dit jaar honderd jaar geleden dat Louis Couperus overleed.

Op dinsdag 28 november zijn Gerrit Krol-biograaf John Heymans, dochter Ellen Krol en dichter/NRC-columnist Marjoleine de Vos te gast bij Godert Walter. Naar aanleiding van Krols tiende sterfjaar zullen zij herinneringen ophalen aan de PC Hooftprijswinnaar. Tevens worden er twee publicaties naar aanleiding van Krols tiende sterfdag gepresenteerd. Meer informatie over de bijeenkomst bij Kunstlievend Genootschap Pictura is te vinden op de website van Godert Walter.

Zaterdag 2 December organiseert het Forum een middag over Couperus. Sprekers zijn Mary Kemperink over mannelijkheid in het oeuvre van Couperus. Doeke Sijens bespreekt de grillige literaire carrière en Looi van Kessel buigt zich over de vraag of Couperus non-binair was. De hertalingen van Couperus zijn klassiekers komen ook ten sprake: Coen Peppelenbos zal met twee hertalers in gesprek gaan.

Donderdag 14 december, de geboortedag van Gerard Reve, pakt de Forum bilbiotheek in Haren en Geboekt in Haren uit. Dichter Ellen Deckwitz en biograaf Nop Maas duiken in de hoogtepunten uit zijn oeuvre en gaan in gesprek over de vele facetten van Reve’s roerige en getormenteerde schrijversleven. Walter’s Bookshop opent op 8 december een tentoonstelling over Reve. Peter Smeets van de website Nader tot Reve is verantwoordelijk voor de samenstelling.

Foto: Gerrit Krol in 2008 | Jan Glas

Couperus, Reve en Krol herdacht