Ga naar de inhoud

Reve 100

Met Nop Maas en Ellen Deckwitz


Geboekt in Haren & Forum Haren/ Groningen

Forum Bibliotheek

Brinkhorst 3, Haren

12,50


do, 14 dec. - 20.00


Een literaire avond in het kader van de herdenking 100e geboortedag. Met medewerking van Ellen Deckwitz en Nop Maas. Een bijzondere avond in samenwerking met de Forumbibliotheek Haren/Groningen € 12,50 Aanmelden via deze website. Betalen aan de zaal.

Op 14 december 2023 is het honderd jaar geleden dat de grote volksschrijver Gerard Reve geboren is. Op deze avond zal er gesproken worden over hoogtepunten uit zijn oeuvre zoals ‘De avonden’, ‘De ondergang van de  familie Boslowits’, ‘Werther Nieland’, ‘Op weg naar het einde’, ‘Nader tot U’, ‘Moeder en zoon’, ‘Bezorgde ouders’, zijn poëzie.

Wat maakt Reve zo’n groot stilist? Waarom was Reve zo grappig? En wat verstond Reve onder romantisch-decadent schrijverschap? Welke rol speelt de mystiek?

Dichter en schrijver Ellen Deckwitz en Reve-biograaf Nop Maas gaan in gesprek over de vele facetten van Reve’s roerige en getormenteerde schrijversleven.

Deze Reve-avond is in samenwerking met Geboekt in Haren.

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982, Deventer) is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft daarnaast wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen. In 2019 verscheen de dichtbundel Hogere natuurkunde. In 2020 verscheen bij Uitgeverij Pluim Dit gaat niet over Grasmaaien. In 2022 verscheen de omnibus Eerste hulp bij poëzie, waarin Dit gaat niet over grasmaaien en Olijven moet je leren lezen samenkomen. Ellen Deckwitz won in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie.

Nop Maas

Nop Maas (1949) is literair historicus. Hij publiceerde over onder andere Marcellus Emants, Carel Vosmaer, Multatuli, De Nederlandse Spectator, literaire karikaturen, de geschiedenis van het Letterkundig Museum, de archeologie van het Nederlandse stripverhaal en seks in de negentiende eeuw. Hij was onder meer de bezorger van verschillende brievenbundels van Gerard Reve en van diens Verzameld werk. Hij ontmoette Gerard Reve en zijn partner Joop Schafthuizen voor het eerst in 1983. In 1999 deden zij hem vier koffers met binnengekomen post cadeau. Voor Maas werd de inhoud van die koffers het vertrekpunt voor zijn biografie over de ‘volksschrijver’. Het resultaat is een monument Reve waardig, zoals iedereen reeds kon vaststellen door lezing van Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven.