Ga naar de inhoud

Titia Fluks

Titia Fluks is een Groningse emigrant die dertig jaar in Brabant woonde.  Telg uit een spraakmakende tak van een bekend Gronings boerengeslacht. Native dialectspreker en hoeder van (im)materieel cultureel-historisch erfgoed.

Naast haar loopbaan heeft ze altijd gespeeld met taal en in het theater. Dat begon op de lagere school met een spreekbeurt over de keizerspinguïn en zingen met Ria Valk in Hoogezand. Jaren later speelde ze karakterrollen in De Efteling, theatersport en locatietheater. In het noorden schitterde ze als konijn bij De Peergroup.  Zelf trekt ze geen volle zalen.  Hooguit een zaaltje familie van een bruidspaar; ze is ook trouwambtenaar.

Columns en gedichten zijn haar specialiteit. Stijl: praktisch en puntig met gebruik van beeldspraak, ironie en sarcasme. Was prijswinnaar bij diverse nationale en regionale schrijfwedstrijden (onder pseudoniem). De aanmoedigingsprijs van Nederland Leest leidde tot een jarenlange writer’s block.

Haar ambitie is om een veelgevraagd voordrachtskunstenaar te worden voor bedrijven, theaterboerderijen en Vrouwen van Nu. En columnist. In de collectie van de Koninklijke Bibliotheek staat ‘Historisch Woudbloem’, een jubileumboek over haar geboortedorp waar ze de redactie en uitgave van verzorgde. In Waalwijk hangt een gedicht van haar hand aan het Raadhuisplein. Ze woont sinds 2020 in Nieuw Annerveen.

Titia Fluks