Ga naar de inhoud

Ritzo ten Cate

Stadjer Ritzo ten Cate (Assen, 1977) debuteerde in 2020 met zijn roman Donkerder, gebaseerd op de jeugdverhalen van mensen van de straat die hij leerde kennen bij het opzetten van de daklozenwandelingen van Groningen. Het werd een droom die hij niet had en toch uitkwam. Zijn debuut werd warm ontvangen en vormde de basis voor een onderwijsproject, dat werd bekroond met de Nationale Onderwijsprijs 2022. Zijn volgende roman baseert hij op de aftakelingsverhalen van ouderen, in het bijzonder van zijn (overleden) vader.

In zijn werk schijnt hij licht op onderwerpen waar we liever van wegkijken, zoals (smartphone-)verslaving, dakloosheid, eenzaamheid, ouderen-mishandeling en hoe we met onze planeet omgaan. Ondanks de zwaarte van de thema’s in zijn werk, is Ritzo hoopvol en belichaamt hij het streven om samen de wereld leuker, blijer, mooier, beter te maken.

Meer over Ritzo? ritzotencate.com, Trouw, Bodhi, Schrijverscentrale.

 

Werk van Ritzo

Ritzo deelt drie korte verhalen met je:

 

Bla bla dit. Bla bla dat. En door naar een bos. Ik praat met een ree, luister naar een beuk, verdwijn in de wortels van een oude eik. ‘Hoi wormen, wurmpjes, dingetjes.’ Water stroomt, sap sijpelt, lava vloeit. Warm, heet, te heet en daar is die ijsbeer weer.

Ritzo ten Cate