Ga naar de inhoud

Maartje Terpstra

Maartje Terpstra werkt op het snijvlak van onderzoek, kunst en activisme. In 2020 rondde ze de master Kunst, cognitie en kritiek af met een focus op ecokunst en ecoactivisme. In haar kunst experimenteert ze met tekstuele vormen die grenzen aan scenario, gedicht en essay.

Afgelopen jaar kon je vier monologen en een soundscape horen op festival Terug naar het begin over het ervaren en vertalen van het element ‘lucht’; in de zomer schreef ze (poëtische) reflecties op het werk van residenten bij SIGN Galerie; ze maakte gedichtjes voor mensen met goede voornemens; publiceerde recensies, interviews en gedichten over kunst en kunstenaars bij Filter; in december exposeerde ze in Kunstpunt vanwege haar nominatie voor het Hendrik de Vriesstipendium voor literatuur met haar project Taalwezen, een poëtisch(e) manifest(atie).

Ze schrijft Nederlands- en Engelstalig en ook graag samen of voor anderen. Zo schreef ze het gedicht Animal Calamity, A poetic catalogue of disaster voor de Homezeen van Kamile Cesnaviciute, Radina Kordova, Thomas Scholing en Jolien Ketelaar; en werkte onder andere samen met Eva Koopmans (Ode aan de spontane ontmoeting, 2020 en Memories of the Air, 2021).

Foto: Sander van der Bij

Maartje Terpstra