Ga naar de inhoud

Anna Dijk

Ik ben Anna Dijk. Ik maak podcasts en ik schrijf en maak podcasts, zowel fictie als non-fictie.

Tijdens mijn master journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen ben ik me steeds meer gaan focussen op podcasts. Tijdens mijn masterscriptie won ik het Hendrik de Vriesstipendium, waarmee ik de kans kreeg om mijn eerste echte podcast te maken. Dat werd Hoe ik leerde om op te staan van de bank, een persoonlijk verhaal over hoe ik erachter kwam dat ik ADHD heb, en de impact die diagnose op mij had.

Als beginnende maker ben ik nog op zoek naar mijn stem. Ik houd het meest van tragere vormen van journalistiek: achtergrond-, onderzoeks- of verhalende journalistiek. Gelukkig zijn dat vormen die goed aansluiten bij het medium podcasts, en ik wil hier dan ook graag in verder groeien.

Mijn fictie verhalen zijn vaak vreemd en atmosferisch: een man groeit uit een barkruk, Appelscha is een magisch paradijs waar al je dromen werkelijkheid worden, een vrouw die haar hele leven probeert te voorkomen dat een duin over haar huis heen wandelt. In 2018 won ik Write Now Groningen met dat laatste verhaal: Monnik bij de Zee.

Ik schrijf met name korte verhalen, maar vind het ook leuk om andere genres uit te proberen, zoals poëzie of theater. Op dit moment doe ik mee met Building a Bridge, een samenwerking tussen Noordwoord en Festival Globale in Bremen en maken we een theatervoorstelling met jonge Duitse en Nederlandse schrijvers. Ook heb ik korte fictieteksten geschreven voor DIAtaal, een educatieve uitgeverij voor kinderen.

Het gebeurt vrijwel vanzelf dat mijn verhalen zo vaak de kant van magisch realisme op wandelen. Wat ik fascinerend vind aan journalistiek is dat je de interessante details en verhalen uit de werkelijkheid moet vissen, omdat de werkelijkheid zo fascinerend is dat het genoeg is om die te tonen. Maar in fictie maakt het niet uit of de details kloppen, en soms is het makkelijker om een gevoel over te brengen als je je geen zorgen hoeft te maken om realisme.

Als je me wil bereiken voor optredens, klussen of gewoon om hoi te zeggen kan je mijn contactgegevens vinden op mijn website: www.annadijk.nl  of op Instagram: @anna.dijkje

Foto: Sander van der Bij

Anna Dijk