Ga naar de inhoud
zaterdag 6 april, 2024

Woutertje Pieterse Prijs 2024 voor ‘De jongen die van de wereld hield’ 

Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen zijn de winnaars van de 37e Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek De jongen die van de wereld hield (Uitgeverij Querido). Aan de prijs is een bedrag van €15.000,- verbonden. Dit werd zojuist bekendgemaakt door juryvoorzitter Rik van de Westelaken in De kindertaalstaat op NPO Radio 1. Frits Spits presenteerde deze speciale editie van zijn KRO-NCRV programma De taalstaat live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

De jury: “Een magisch boek, dat de lezer al bij de eerste zinnen het verhaal intrekt en niet meer loslaat. Zo beeldend, dat elke scène zich als een film voor je ogen afspeelt. Zonder dat er een woord te veel wordt gebruikt, komen de kleurrijke personages en locaties moeiteloos tot leven. Een klassieker in spé die ongetwijfeld nog veel generaties een onvergetelijke leeservaring zal bezorgen.”

De kindertaalstaat

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, presenteerde Frits Spits zijn wekelijkse KRO-NCRV programma niet vanuit de Hilversumse NPO Radio 1-studio, maar live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De 12-jarige Joep en 13-jarige Danischa traden op als zijn co-presentatoren. Gedrieën bespraken zij de zes genomineerde boeken met de betreffende schrijvers en illustratoren. Het jaarlijks terugkerende Roverslied werd vertolkt door Toverberg. Acteur Francis Broekhuijsen bracht een theatrale ode aan het winnende boek.

Over het winnende boek

De jongen die van de wereld hield gaat over Adem, een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is er iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

Nominaties

Naast De jongen die van de wereld hield nomineerde de jury De spin en de sleutel van Anna Woltz (Uitgeverij Querido), Een slijmzoen voor je oma van Matthijs Meeuwsen en Paco Vink (Uitgeverij Querido), Het touw en de waarheid van Marco Kunst en Jeska Verstegen (Uitgeverij Lemniscaat), Maksie van Mathilde Stein en Jan Jutte (Uitgeverij Lemniscaat) en Umbrador van Marieke Smithuis en Jeska Verstegen (Uitgeverij Querido). De genomineerden ontvangen €1.000,- per boek. 

Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Dit jaar bestond de jury uit Rik van de Westelaken, Susan de Loor, Annemarie Terhell, Charlene Schmeltz en Jürgen Peeters. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de Brook Foundation en De Versterking. 

Nominatie Beste Groninger Boek

De jongen die van de wereld hield is ook genomineerd voor de prijs het Beste Groninger Boek.

Woutertje Pieterse Prijs 2024 voor ‘De jongen die van de wereld hield’