Ga naar de inhoud
maandag 13 februari, 2023

W.F. Hermans als geoloog

Anne Bergsma interviewt Salomon Kroonenberg

Schrijver en geoloog Salomon Kroonenberg is op donderdag 16 februari te gast bij Sociëteit de Harmonie. Anne Bergsma zal hem interviewen over zijn boek De aarde volgens W.F. Hermans. De schrijver als geoloog dat begin dit jaar verscheen.

In De aarde volgens W.F. Hermans vertelt Kroonenberg over het belang van de geologie voor het schrijverschap en wereldbeeld van Willem Frederik Hermans. Hermans was een van de grootste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw, maar hij was ook wetenschapper, een fysisch geograaf. In die functie was hij ook lange tijd aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden. Er zijn talloze boeken, artikelen en biografieën over hem verschenen, maar over de rol die de aardwetenschappen spelen in zijn literaire werk is nog niet veel bekend. Kroonenberg toont aan dat ook de fysisch-geografische en geologische context van Hermans’ werken onze volle aandacht verdient.

Salomon Kroonenberg is emeritus hoogleraar geologie aan de Technische Universiteit Delft en nu hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit in Suriname. Hij schreef onder andere De menselijke maat, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek, en De binnenplaats van Babel

De presentatie op 16 februari begint om 19.30, inloop vanaf 19.00 uur, adres Kreupelstraat 10. De entree bedraagt €5,-. Aanmelden is gewenst en kan via: boekpresentatie@societeitdeharmonie.nl. Bij de avond die door de sociëteit en Godert Walter wordt georganiseerd is een boekentafel aanwezig.

W.F. Hermans als geoloog