Ga naar de inhoud
donderdag 28 juli, 2022

Uitreiking Remco Ekkers poëziewedstrijd op de Museumnacht

Inzenden mogelijk tot en met 31 augustus

Zaterdagavond 10 september treden deelnemers aan de Remco Ekkers poëzieprijs op in het Groninger Museum tijdens de Groninger Museumnacht. Vervolgens wordt de winnaar bekendgemaakt. Het thema van de eerste editie is Bitterzoet Erfgoed, de manifestatie over het slavernijverleden van de provincie Groningen. Remco Ekkers (1941-2021) was lange tijd docent aan de Schrijversvakschool Groningen en na zijn overlijden werd de prijs in het leven geroepen.

Inzenden is nog mogelijk tot en met 31 augustus. De prijs is een lesblok aan de Schrijversvakschool Groningen, het te volgen vak, op niveau een of twee, kan in overleg worden gekozen

De jury bestaat uit schrijvers en docenten Aly Freije, Jane Leusink en Vamba Sherif. Het is niet de bedoeling dat zij weten wie welk gedicht heeft geschreven. Zet je naam dus niet in je tekst, nergens. Zet je naam wel in je mail, en dien je werk in, in PDF en alleen digitaal via kantoor@svsgroningen.nl. Meedoen betekent ook meedoen aan het optreden in het Groninger Museum.

Overal in Nederland is geld verdiend aan de slavernij, ook in Groningen. Laat je inspireren door een object, een verhaal, een mens, een product. Doe research, registreer wat je raakt, wat je opvalt. Neem de tijd om je te realiseren wat de lijn in die waarnemingen is, wat je observaties verbindt, een detail, een geluid, een smaak. Schrijf dan je gedicht.

Het lijkt te eenvoudig om te zeggen net als met alle andere onderwerpen. Toch is het waar. De een zal (en kan) een pamflettistisch gedicht schrijven, terwijl een ander werkt vanuit een zintuig en een beeld schetst dat met een omweg grenst aan het thema.

Foto: Roel Ekkers-Siegers

Uitreiking Remco Ekkers poëziewedstrijd op de Museumnacht