Ga naar de inhoud
dinsdag 11 april, 2023

Uit de oude doos

Toen was online nog heel ongewoon

Zaterdagavond 9 november 2019 verwelkomden we Behrouz Boochani op Het Grote Gebeuren. Een paar dagen eerder was de Nederlandse vertaling van Alleen de bergen zijn mijn vrienden verschenen. Het is (nog steeds) een heftig boek. Boochani was als vluchteling onderweg naar Australië toen daar een wet werd aangenomen die verordonneerde dat bootvluchtelingen het land niet in mochten. Het gevolg was dat hij van 2013 tot 2019 vastzat op Papoea Nieuw-Guinea. Het boek schreef hij dan ook op een mobiele telefoon die de gevangenis was binnengesmokkeld.

Het is een steengoed geschreven en schrijnend verslag, dus wilden we Boochani dolgraag uitnodigen. Of een interview via Skype zou werken was wel een twistpunt, maar we deden het. Minka Nijhuis interviewde de schrijver en sprak met Sarwar Joanroy en Patrick van Berlo over het boek. Een paar dagen later vloog Boochani naar Nieuw-Zeeland en nog een paar maanden later werden online gesprekken heel gewoon. 

Woensdag 17 mei, drie-en-een-half jaar na het online interview, komt Boochani echt naar Groningen. Op uitnodiging van MENA wordt hij in het Forum geïnterviewd over zijn boek.    

Uit de oude doos