Ga naar de inhoud
donderdag 5 oktober, 2023

Uit de oude doos

15 jaar Het Grote Gebeuren

Volgend jaar organiseren we op 10 februari de vijftiende editie van ons festival Het Grote Gebeuren. Deze maand is het veertien jaar geleden dat de eerste editie plaatsvond. 31 oktober 2009 was Het Paleis aan het Boterdiep het toneel van optredens van auteurs als Esther Gerritsen, Thomas Rosenboom en Kristien Hemmerechts. Die editie verliep niet vlekkeloos, maar het smaakte naar meer.

Na enkele edities verspreid over meerdere dagen werd na 2012 besloten dat het anders moest. Het Grote Gebeuren moest een festival zijn tussen de boeken en het hele gebouw moest in dienst staan van het evenement. Na Het Paleis en Forum aan het Hereplein kwam voor de editie van 2013 de bibliotheek aan de Boteringestraat in beeld.

Van de foto’s van die editie springt deze met de helaas overleden Anton Valens meteen naar voren. Het jaar ervoor was Het boek ONT verschenen waarin een rol is weggelegd voor een zelfhulpgroep voor mensen die hun post niet open durven te maken. We lieten beginnende schrijvers verhalen met de lengte van een brief schrijven en Valens opende een aantal van die brieven in het magazijn van de bibliotheek.

Die editie in 2013 was een succes. Adriaan van Dis trok een volle zaal, Maud Vanhauwaert trad er op en Auke Hulst had meerdere programma’s rondom zijn doorbraakboek Kinderen van het ruige land.

Al die jaren in de bibliotheek was het Forum onderwerp van gesprek. De mogelijkheden zouden eindeloos zijn. In 2019 leek het eindelijk zover te zijn, maar het Forum was nog net niet klaar waardoor we weer teruggingen naar de locatie aan het Hereplein. Toen werd ook besloten dat we het festival voortaan in februari zouden gaan organiseren. Dat er in 2020 geen festival was, kwam dan ook niet door corona. De digitale editie van 2021 en Het Kleine Grote Gebeuren in 2022 waren wel beïnvloed door de maatregelen tegen het virus.

Begin dit jaar konden we dan eindelijk uitpakken in het Forum en ook de aankomende editie kan zoals we het voor ogen hebben plaatsvinden. Hou onze festivalpagina in de gaten als je geïnteresseerd bent, binnenkort zullen we de eerste namen en programma’s bekend maken. Noteer in elk geval alvast de datum in je agenda: zaterdag 10 februari 2024!

Als abonnee van onze nieuwsbrief ontvang je automatisch alle nieuwtjes in je mailbox.

Uit de oude doos