Ga naar de inhoud
woensdag 14 juni, 2023

Uit de oude doos

Dichters over Repin

Door: Maarten Praamstra

Als je verhuist, ontkom je er niet aan de boekenkast in te pakken en opnieuw in te richten. Tussen de bloemlezingen kwam ik Dichters over Repin tegen. Een bloemlezing met gedichten die werden geschreven ter gelegenheid van de grote Repin expositie in 2002. Anton Scheepstra en Bart F.M. Droog kwamen met het plan om tien Nederlandse en tien Russische dichters nieuwe gedichten te laten schrijver bij het werk van de Russische schilder (1844-1930). De Gasunie maakte de uitgave bij Uitgeverij Passage mogelijk.

Meer dan twintig jaar later is het een raar idee dat de expositie over Repin zorgde voor het, tot op heden, succesvolste jaar van het Groninger Museum. Met de oorlog in Oekraïne, een parlementaire enquête over de gevolgen van de gaswinning en actiegroepen als Fossil Free Culture Groningen lijkt zo’n publicatie nu ondenkbaar. Goede literatuur is tijdloos, de tekst op de achterzijde is inmiddels gedateerd: ‘deze uitgave vormt in elk geval een versteviging van de culturele banden tussen Rusland en Nederland.’

Wat blijft zijn de gedichten, inclusief vertalingen in het Russisch/ Nederlands en de schilderijen. Een jaar voor zijn overlijden was de Groningse dichter C.O. Jellema (1936-2003) een van de dichters die ter gelegenheid van de Poëziemarathon op Gedichtendag voordroeg in het museum (zie foto hieronder). Hij schreef een gedicht bij het schilderij Non dat tussen 1884-1888 werd gemaakt. Op de foto rechts zie je de in 2012 overleden Rutger Kopland.

Uit de oude doos
Uit de oude doos