Ga naar de inhoud
dinsdag 19 september, 2023

Ubbo Emmius-lezing over reisverhalen

Groningen lezing literatuur emmius-lezing

Woensdagavond 27 september vindt de vierde editie van de Ubbo Emmius-lezing plaats. Kader Abdolah en Ynskje Penning spreken over het thema reisverhalen. Op reis maak je kennis met andere culturen, je wordt gevormd en je keert anders thuis. Reizen zijn door de geschiedenis heen een onuitputtelijke bron van mooie verhalen en prachtige literatuur. Aan de hand van verschillende reisverhalen, waarin de Groningse geschiedenis een belangrijke rol speelt, maakt de lezing een reis door de tijd. 

Kader Abdolah is een gevierd auteur en onder meer bekend van Het Huis van de Moskee. Abdolah heeft een speciale band met Groningen, vanwege zijn voorliefde voor Rutger Kopland en het eredoctoraat dat hij in 2009 ontving van de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens de Ubbo Emmius-lezing laat Abdolah zijn licht schijnen op reisverhalen. In werken zoals Salam Europa! en Wat je zoekt, zoekt jou neemt Abdolah ons mee met de reizen van de sjah van Perzië en de legendarische dichter Rumi. Wat dreef hen om te reizen? Wat deed de kennismaking met andere culturen met hen? En hoe keerden zij terug? Abdolah zal deze vragen beantwoorden en ook ingaan op zijn eigen vlucht vanuit Iran naar Nederland in de jaren tachtig. 

Ynskje Penning is kunstenares en schrijfster. Penning spreekt tijdens de Ubbo Emmius-lezing over haar historische roman Emo’s Labyrint, gebaseerd op het leven van de Groningse abt Emo. Vanwege een kerkelijke twist vertrok Emo in 1211 te voet vanuit het Groningse Wittewierum naar Rome om met de paus in gesprek te gaan. De abt heeft zijn tocht in een kroniek vastgelegd, wat de reis nog unieker maakt. Penning vertelt over de drijfveren en ervaringen van Emo in Middeleeuws Europa. Ook de bijzondere totstandkoming van haar roman komt aan bod. 

Kaarten kosten €7,50 en zijn via de volgende link verkrijgbaar. De Groningse vestigingen van Van der Velde Boeken verkopen ook ook kaarten. De Ubbo Emmius-lezing wordt gehouden in de Nieuwe Kerk te Groningen en begint om 20.00 uur.

Ubbo Emmius-lezing over reisverhalen