Ga naar de inhoud
zaterdag 9 april, 2022

Sprekende stenen en De Mitsukoshi Troostbaby Company winnaars van het Beste Groninger Boek 2022

Noordwoord maakte zaterdag 9 april de winnaars van het Beste Groninger Boek 2022 bekend. In de categorie fictie won Auke Hulst met de roman De Mitsukoshi Trootstbaby Company. Winnaar van de categorie non-fictie is het boek Sprekende stenen van Marleen Dohle, Peter Vroege, Mart Coenders, Jan van Maanen en Matteke Winkel. De prijswinnaars ontvingen behalve bloemen een litho van kunstenaar Anne Caesar van Wieren. De Kees van der Hoefprijs ging naar het team van boekhandel Godert Walter.

‘De Mitsukoshi Troostbaby Company’ van Auke Hulst

De Mitsukoshi Troostbaby Company is een dystopische sciencefictionroman die zich rond 2033 afspeelt in vooral Stad en Amsterdam. De niet verwerkte rouw om een abortus binnen een onmogelijke relatie maakt dat de hoofdpersoon een robotpop bestelt in Japan die de leeftijd heeft van het nooit geboren dochtertje. De jury vindt de roman complex doordat er binnen de roman door de hoofdpersoon een roman wordt geschreven, maar dit gegeven maakt het boek ook interessant.

“Deze originele, grootse, en meeslepende roman is erudiet, vaak ontzettend grappig en soms ronduit briljant, maar ook veel vragend van de lezer,”

Uit het Juryrapport

“…Het raakt je door de wanhoop van de schrijver die iets probeert te zoeken waar hij maar niet bij komt…”

Jurylid Christiaan Klasema

Over ‘Sprekende stenen, Stolpersteine in de Schilderswijk Groningen’ van Marleen Dohle, Peter Vroege, Mart Coenders, Jan van Maanen, Matteke Winkel

Het boek over de struikelstenen in de Schilderswijk in Groningen is het resultaat van grondig, gedegen en volledig onderzoek. In de heldere en passende vormgeving komen de herdenkingstenen tot leven die geplaatst zijn voor de voormalige huizen van de 262 Joodse Groningers, verzetslieden en andere wijkbewoners die door de nazi’s uit deze wijk verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn in de Tweede Wereldoorlog.

“Ik vond het ontzettend indrukwekkend omdat ze heel veel diepgravend onderzoek hebben gedaan. En dat alleen al heeft mij weggeblazen.”

Jurylid Afiena van IJken

Lees hier het juryrapport

Meer informatie over de prijs

Sprekende stenen en De Mitsukoshi Troostbaby Company winnaars van het Beste Groninger Boek 2022