Ga naar de inhoud
donderdag 8 december, 2022

SPOT ON! Plantsoenbrug

Lichtkunstwerk met gedicht stadsdichter

Bij het brugwachtershuisje aan de Plantsoenbrug in Groningen is vanmiddag een lichtkunstwerk onthuld waarin een dichtregel van stadsdichter Myron Hamming is verwerkt. Stichting Brugwachtershuisjes wil met de actie SPOT ON! de betekenis en waarde van deze huisjes, die steeds vaker een andere functie krijgen onder de aandacht brengen.

Myron Hamming liet zich voor de dichtregel inspireren door de woorden waarmee omwonenden en voorbijgangers hun persoonlijke betekenis van het brugwachtershuisje omschreven. Het brugwachtershuisje aan de Plantsoenbrug werd onder andere getypeerd als verbindend, beweging, nostalgie en thuiskomen. Het gedicht sluit aan bij de betekenis en beleving van het huisje voor de omwonenden en voorbijgangers.

Myron Hamming

Terwijl al die gezichten
voorbijflitsen
zie ik hoe de stad
hier blijft

SPOT ON! wordt in twaalf steden uitgevoerd en de lichtkunstwerken zijn tijdens de wintermaanden te zien. Het ontwerp van de twaalf unieke lichtkunstwerken is van architectonisch vormgever Marco Broeders (Dongen, 1970). Hij werkt onder de naam Co2RO veel in verlaten industriële panden en gestripte fabriekshallen, waar hij op zoek gaat naar andere functies voor de bestaande stedelijke ruimte. Met lichtbronnen wekt hij dode ruimtes tot leven.

Bruggen worden meer en meer op afstand bediend en veel brugwachtershuisjes verliezen daardoor hun functie. Met als gevolg dat leegstand en verwaarlozing dreigt. In de 10 jaar dat de stichting Brugwachtershuisjes actief is hebben inmiddels ongeveer 100 huisjes een andere, nieuwe functie gekregen.

Foto: Maarten Praamstra