Ga naar de inhoud
maandag 12 september, 2022

Spoken word in Groningen

Voorstellingen van Luan Buleshkaj en Koleka Putuma

SPOT Groningen verwelkomt deze maand twee Spoken word artiesten. Donderdag 15 september speelt Luan Buleshkaj  zijn eerste solovoorstelling Leeuwenkind en op woensdag 28 september is de Zuid-Afrikaanse dichter Koleka Putuma in Groningen met de voorstelling Taken Out of Con(text), a text experiment. Beide voorstellingen vinden plaats in het Usva theater aan de Munnekeholm 10.

De Albanese Amsterdammer Luan Buleshkaj maakte eerder vooral naam als battlerapper, maar is sinds zijn entree in de poëziewereld een gevestigde naam geworden in de spoken word-scene. Buleshkaj won de Best of Fringe 2020 tijdens het Amsterdam Fringe Festival en een maand later sleepte hij de Shaffy Cheque in de wacht bij het Amsterdams Kleinkunst Festival.. In zijn eerste solovoorstelling  Leeuwenkind kaart Buleshkaj, bijgestaan door gitarist Yassine Belghanch, persoonlijke onderwerpen aan zoals zijn jeugd in Amsterdam, de oorlog in Kosovo, mannelijke kwetsbaarheid en vriendschap.

Koleka Putuma is dichter, performer en theatermaker. Ze bestormde de Zuid-Afrikaanse literaire wereld met haar debuutbundel Collective Amnesia, die direct na verschijning een bestseller werd. Putuma wordt gezien als een belangrijke jonge stem in de Zuid-Afrikaanse poëzie. Ze behoort tot een generatie die geen herinneringen heeft aan de apartheid, maar wel zelf nog dagelijks te maken heeft met de consequenties en repercussies. Haar werk onderzoekt dan ook thema’s als ras, homofobie, womxnhood en de werking van machtsstructuren in relaties, religie en in de politiek.

In Taken Out of Con[Text] gaat Koleka Putuma samen met violist Odwa Bongo een prachtig experiment aan met tekst en geluid.

Beide voorstellingen beginnen om 20.30 uur. De entree bedraagt, per voorstelling, €14,50.

Spoken word in Groningen