Ga naar de inhoud
vrijdag 15 december, 2023

Pynarello en Lisa Weeda spelen ‘Vrede’

Maandagavond 18 december speelt Pynarello samen met schrijfster Lisa Weeda de muzikale voorstelling Vrede in De Huiskamer aan de Suikerlaan 18 te Groningen. Het muzikale collectief uit Utrecht vertelt met Weeda het verhaal van haar oudtante Klawa, die met Lisa voor de oorlog in Odessa de opera Meinacht van Rimski-Korsakov bezocht.

Pynarello staat bekend om hun concerten zonder dirigent en bladmuziek. De Nederlands-Oekraïense Lisa Weeda debuteerde eind 2021 met de, veelvuldig genomineerde, familiegeschiedenis Aleksandra. Begin februari 2024 zal Dans dans revolutie verschijnen.

In de herfst van 2022 keert Klawa in het geheim terug naar Odessa, haar thuisstad die ze in maart heeft moeten ontvluchten. Twee weken verblijft ze in haar Chroesjtsjov-flatje om de boel goed af te stoffen, reist ze door de stad om te zien of alle huizen van de familie er nog staan en houdt ze elke nacht haar kat Chorniy stevig vast. Op een verloren middag gaat ze naar haar oude werkplek, de wereldberoemde opera van Odessa. In een pikdonkere, volle zaal speelt een Oekraïens orkest bijna helemaal uit het hoofd. Anderhalf uur is er even geen oorlog, anderhalf uur lang droomt Klawa van vrede en verlangt ze ernaar permanent terug te keren naar haar stad.  

Tickets kosten €25,- en voor €50,- is het mogelijk om voorafgaande de voorstelling te dineren. Het diner bestaat uit een walking dinner met traditioneel Syrische eten en moderne gerechten met een Syrische touch. De voorstelling in De Huiskamer begint om 20.30 uur. Na Groningen spelen Pynarello en Weeda nog een beperkt aantal voorstellingen in andere zalen.

Foto: de opera van Odessa | Marco Fieber

Foto Marco Fieber