Ga naar de inhoud
dinsdag 12 september, 2023

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Primera in Uithuizen verjongd!

Door: Joke Aartsen

Patrick Kooi is een vriendelijke, open, ondernemende en jonge twintiger uit Uithuizen. Hij heeft een detailhandeldiploma op zak en wenste zich na een aantal jaren winkelervaring vooral een eigen zaak. Een half jaar geleden deed die kans zich voor: hij kon de plaatselijke Primera overnemen. Deze frisse herstart heeft de winkel geen windeieren gelegd, want de zaken gaan goed. Patrick heeft al een eigen invulling kunnen geven aan de winkel door een kleine uitbreiding waarin spelletjes en Groningana worden verkocht. Binnenkort komt er een nieuwe, derde boekentafel.

Wat was qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Het nieuwste boek van Lucinda Riley was met maar liefst 90 verkochte exemplaren een ongekend verkoopsucces. Ook van de nieuwste titel van Stephen King zijn aardig wat boeken verkocht. Bij de kinderboeken doet de Zoete zusjes-serie het wel aardig. In het weekend loopt het krantenschap goed.

Patrick mag dan zelf geen lezer zijn, hij weet inmiddels wel van welke populaire schrijvers nieuwe titels zijn verschenen. Die titels van Santa Montefiorre, Nicci French, Corine Botman, Karin Slaughter, Saskia Noort en Heleen van Royen zijn dan ook allemaal in de winkel te vinden.

Wat was voor jou als boekverkoper de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Voor het boek Rottumeroorlog van de Groninger Ties Groenewold, over de geschiedenis van Rottumeroog tijdens de Tweede Wereldoorlog, is veel belangstelling. Nieuw in de winkel is het boek Juvver Sien over Sien Jensema geschreven door Jan Olthof, beiden uit Stedum. Stien Jensema schreef verhalen en gedichten in het Gronings en was inspirator en organisator van kunsttentoonstellingen op boerderij Niehof. Ze had contacten met Ploegkunstenaars, nodigde diverse van hen uit om op Niehof te exposeren en wilde kunst voor iedereen toegankelijk maken.

Op de grotemensenboektafel zijn behoorlijk wat kookboeken te vinden, want daar is vraag naar. Verder liggen Pfeiffers Alkibiades en Uit de shit van Thomas Oudman op kopers te wachten. Dat laatste boekje gaat over de stikstofcrisis en is uitgegeven door uitgeverij De Correspondent.

Schrijver Wim van der Maaten uit Uithuizen heeft niet lang geleden een signeersessie in de Primera gehouden voor zijn Marloes en Pardoes-kinderboeken, een serie boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit voorjaar is het derde deel uitgekomen voor kinderen van groep 7 en 8.

Van welke schrijver/dichter hoop je dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?

Waar Patrick, zijn meewerkende ouders en de nieuwe medewerkster het meest naar uitkijken is de nieuwe boekentafel die de winkel binnenkort krijgt. Patrick zelf kijkt elke week, net als tienduizenden anderen in Nederland, vooral uit naar het tijdschrift Voetbal International, deze week met de kersverse PSV’er Lozano op de cover!


Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar zijn of haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Peter van Dortmont en Diana Hulst van de Cigo in Delfzijl.

Ontdekkingen van een boekhandelaar