Ga naar de inhoud
woensdag 19 juli, 2023

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Een winkel in ‘alles’, boeken en tijdschriften in Delfzijl

Door: Joke Aartsen

Havenstad Delfzijl telt zo’n vijftienduizend inwoners. De stad heeft een centrumfunctie in Noordoost-Groningen voor allerlei publieke voorzieningen en heeft ook in cultureel opzicht genoeg wapenfeiten om trots op te zijn. Ede Staal heeft er gewoond en is er overleden en begraven. Een standbeeld aan de dijk houdt hem levend. Ook van de Belgische schrijver Georges Simeon is in Delfzijl een standbeeld te vinden. Het beroemde romanpersonage Maigret is door hem in de Noord-Groningse havenstad tot leven gewekt en de roman Misdaad in Holland speelt zich hier zelfs af.

In het centrum van de stad, vlak bij expositiemolen Adam is de Cigowinkel van Peter van Dortmont te vinden. Een ‘winkel in alles’ zegt hij zelf. Dat klopt. Rookwaren, kantoor- en cadeauartikelen, ansichtkaarten, ambachtelijk gebrande koffie van koffiebrander Maalwerk uit Delfzijl: alles is er te koop. Zo ook boeken en tijdschriften. Bij binnenkomst kun je niet om de Boeken Top Tienzuil heen en valt vooral de tientallen meters lange tijdschriftenachterwand op. Voor een praatje over de boeken en tijdschriften schuift ook medewerkster Diana Hulst aan. Zij is de boekenkenner van de zaak en daarmee Peters steun en toeverlaat op dat gebied. Ze werkt al sinds 1981 in de winkel, die in al die jaren geëvolueerd is van boekwinkel via Brunabedrijf tot ‘Cigarettes to Go’-, kortweg Cigo-zaak.

Wat was qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Ook in deze Cigo is Lucinda Rileys Atlas het best verkochte boek van de maand. Diana houdt veel van de boeken van de Duitse Riley: Corina Bomann. Het is dan ook vast geen toeval dat veel van Bomanns boeken in de winkel uitgestald liggen en dat ze hier goed verkocht worden. In februari van dit jaar is Bomanns nieuwste roman Lichtpunt uitgekomen, een roman die speelt in het Duitsland van het interbellum. Er wordt in de Cigo verder vooral ‘lectuur’ verkocht zoals sportboeken, thrillers, whodunits en andere spannende boeken, bijvoorbeeld de nieuwste van John van den Heuvel, Een lustrum lang extreme beveiliging. Ook voor de bundel verzamelde columns van Marcel van Roosmalen, Totaal 2, is wel belangstelling.
De Groningana en dan met name boeken van schrijvers uit de buurt hebben in de Cigo in Delfzijl een eigen zuiltje. Van Hans Beukema uit Delfzijl staat daar de Bevrijdingsverhalen 1945, van Anita Larkens Geboortelot, over twee vrouwenlevens op het Groninger platteland in de tweede helft van de negentiende eeuw, en van Delfzijler Ties Groenewold Rottumer oorlog, over de Duitse bezetting op Rottumeroog.

Wat was voor jou als boekverkoper de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Verrassend is het enorme assortiment tijdschriften in de winkel. Typisch voor de Delfzijler Cigo is het mooie tijdschrift Blad. Dit is een tweemaandelijks magazine voor Noord-Groningen over cultuur, muziek, eten & drinken, historie, natuur, recreëren, sport, taal, wonen en meer in het noorden van Groningen.
Verrassend is het ook als een boekwinkel in Delfzijl een Arabisch-Nederlands woordenboek verkoopt! Nieuwe Nederlanders met een verblijfsvergunning kunnen bij het ING-servicepunt in de winkel terecht voor bijvoorbeeld het openen van een rekening. Het komt voor dat zo’n klant terugkomt voor een originele aankoop.
In de vakantiemaand juli doen de vakantiedoeboeken het goed. Naast de wellicht bekende doeboeken bij kinderstripbladen heeft tegenwoordig elk zichzelf respecterend tijdschrift een doeboek, zoals het ‘reflectiedoeboek’ bij het tijdschrift Flair, het ‘grote inspiratiedoeboek’ bij het Psychologietijdschrift en ga zo maar eindeloos door.

Van welke schrijver/dichter hoop je dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?

Voor Peter is elk nieuw boek of tijdschrift welkom. Diana’s kennis is daarbij belangrijk, soms leidend. Als ondernemer is eigenaar Peter blij met zijn schare vaste klanten en kijkt hij uit naar elke klant die de winkel bezoekt. Zij mogen overal voor komen, ook voor een tijdschrift of een boek!


Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar zijn of haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Elien Bolken van de Bruna in Hoogezand.

Ontdekkingen van een boekhandelaar