Ga naar de inhoud
maandag 19 juni, 2023

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Een puppy tussen knuffels en Aletta Jacobs

Door: Joke Aartsen

Hoogezand is de hoofdplaats van de gemeente Midden-Groningen en met ruim 20.000 inwoners ook verreweg de grootste plaats in die gemeente. In het plaatselijke winkelcentrum bevindt zich een mooie, ruime Brunawinkel waar de piepjonge Elien Bolken (25 jaar) de scepter zwaait. Elien is geboren en getogen Hoogezandster. Ze liep als 15-jarig zelfverklaard ‘puppy’ gewoon de winkel binnen om te vragen of ze hier kon komen werken en dat kon!

De rest is geschiedenis: ze heeft gestudeerd, haar detailhandeldiploma gehaald en is uiteindelijk op het oude, vertrouwde nest teruggekomen met veel extra kennis en ervaring en met nog steeds dezelfde open en enthousiaste houding. Elien werkt niet alleen voor de Bruna in Hoogezand, maar ook bij die van Haren. Qua inwonersaantal is Haren een (deel)gemeente die vergelijkbaar is met Hoogezand, maar daar houden de overeenkomsten dan wel mee op. Er blijken grote verschillen in publiek, behoeftes en koopgedrag.

Wat was qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Atlas, het nieuwste boek van Lucinda Riley, is de topper van de maand. Opvallend is dat er in Hoogezand maar liefst vier keer zoveel meer exemplaren van zijn verkocht dan in Haren. Misschien komt dit doordat er in Haren nog een andere boekwinkel is? Er zijn nog meer verschillen tussen beide winkels. Over het algemeen komt het Harener publiek gerichter naar de Brunawinkel: de klanten in Haren komen specifiek ergens voor en de prijs is dan niet zo belangrijk. In Hoogezand heeft de winkel een dorpser karakter. Voor sommige Hoogezanders heeft de Bruna een buurtwinkelfunctie. Klanten komen niet alleen voor een product maar ook voor een praatje. Ook zijn er meer vaste klanten die op vaste momenten voor vaste producten (een krantje, een tijdschrift) langskomen. Daarnaast komen Hoogezanders meer dan in Haren voor het funshoppen. Even in de winkel kijken en soms een impulsaanschaf doen. Dan is de prijs wel belangrijk!

Wat was voor jou als boekverkoper de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Dat er überhaupt nog een Zeven zussen-boek uitkwam na het overlijden van Riley was voor Elien een verrassing. Maar het verrassendst van de Bruna in Hoogezand is toch wel de tafel met prentenboeken voor de jongste jeugd. Dit is Elien haar ‘kindje’. Ze heeft op een moment bedacht knuffels bij de boeken te etaleren en verkopen en dat bleek een gouden greep. Er is nu een prachtig uitnodigende kinderboeken met knuffels-cadeautafel gemaakt voor deze boeken met Rupsjes Nooitgenoeg, Takkies, Nijntjes en Gorgels. Verder valt de kast met jeugdboeken voor de oudere jeugd op. Die ziet er goed gevuld en gevarieerd uit. Volgens Elien worden boeken voor en door de jeugd in Hoogezand aardig verkocht.

Van welke schrijver/dichter hoop je dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?

Elien leest zelf graag de boeken van Suzanne Vermeer. Strandfeest is in april van dit jaar uitgekomen. Ze vindt deze thrillers toegankelijk en mooi geschreven. Ze houdt van de opbouw met spanning ook al is die voorspelbaar, of zoals ze er zelf over zegt: ‘Als je er één leest, ken je ze allemaal.’  Dat maakt de boeken voor haar niet minder aantrekkelijk, integendeel zelfs. Ze heeft bijna alle 55 titels zelf! Er mogen dus nog veel nieuwe Vermeers uitkomen wat Elien betreft.

Op een bescheiden regiotafel ligt een grote stapel van het boek Het Nieuwsblad 1946-1991, samengesteld door Harry Struik, deze boeken zijn net binnen. Ook twee boeken van Willem Mollema De eeuwige geest van de Lange Leegte zijn net weer aangevuld. Regioboeken zijn hier geen hardlopers. Soms zit het ook niet mee. In mei 2021 kwam er een boek uit over Hoogezander Hans Nijland, jarenlang voorzitter van de FC. Hij zou het boek komen signeren bij de Bruna in Hoogezand, maar dat kon niet doorgaan vanwege corona.

Een leuk nieuwigheidje op de regiotafel is een kaartje met een wandelroute door Hoogezand ‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’. Striptekenares Barbara Stok heeft het levensverhaal van de geboren en getogen Sappemeerster Aletta Jacobs omgezet in een strip, waarvan enkele plaatjes in het kaartje te vinden zijn en die vooral levensgroot langs de wandelroute zijn te bezichtigen. Bruna boekwinkel, Aletta-wandelroute en Stok-strip: allemaal goede redenen om gauw eens naar Hoogezand-Sappemeer af te reizen!


Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar zijn of haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Hilliejan Moes van Huizinga Boeken & Kado’s.

Ontdekkingen van een boekhandelaar