Ga naar de inhoud
woensdag 17 mei, 2023

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Een unieke boekhandel in het land van de lange leegte

Door: Joke Aartsen

In het centrum van Veendam drijft Hilliejan Moes uit Stadskanaal sinds 2016 haar bijzondere boekhandel annex boetiek ‘Huizinga Boeken & Kado’s’. Bij binnenkomst vallen vooral de decoratieve en cadeau-artikelen op: tekstborden, ‘little wooden’-artikelen, muurcirkels, posters en ansichtkaarten. Hilliejan en zoon Sven, die als vliegende keep zo nu en dan bijspringt, hebben een voorkeur voor fairtrade- en ekoartikelen en kopen graag in van bedrijven waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken. Tot zover de boetiek. De zelfverklaarde ‘schatkamer’ is iets verder naar achteren in de winkel te vinden. Dat is één van de ruimtes waar boeken staan. En niet zomaar boeken. Huizinga Boeken en Kado’s verkoopt alleen maar christelijke boeken – een specialisatie waarvoor klanten uit heel Noord-Groningen naar Veendam afreizen.

Wat was qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Verkoopverrassingen worden soms bepaald door onaangename verrassingen zoals het overlijden van Huub Oosterhuis. Naar aanleiding hiervan is er extra belangstelling voor zijn werk geweest. Televisieaandacht genereert soms ook vraag naar bepaalde boeken. Dit geldt voor de Hour of power-boeken van televisiepredikant Robert H. Schuller van wie een wekelijkse Hour of power-kerkdienst op RTL5 wordt uitgezonden. Datzelfde geldt voor boeken en schrijvers die op de christelijke televisiezender Family 7 in de aandacht komen, zoals de boeken van evangelist Henk Binnendijk. Veel verrassingen zijn geen verrassing. Als er een nieuwe bijbelvertaling uitkomt zoals anderhalf jaar geleden de nbv21, kan de winkel daar dozen vol van inkopen. Datzelfde geldt voor feestelijke vieringen in de kerk rondom belijdenis of communie. Het is bekend wanneer die plaatsvinden en er is vaak vooraf overleg over geschikte bijpassende cadeauboeken voor jong of oud.

Wat was voor jou als boekverkoper de grootste literaire verrassing afgelopen maand?

Hilliejan is lyrisch over het pas uitgekomen Nooit alleen van Alette Kornneef. Het is een geschenkboek met gedichtjes, gedachten en tekeningen over het pad door het leven. Het is het eerste boek van Kornneef, die eerder haar gedichten en tekeningen op ansichtkaarten en posters uitbracht. Het boek is prachtig vormgegeven in veel pastelkleuren.

Voor wie niet thuis is in de gespecialiseerde christelijke boekwinkel is het een verrassing op zich dat er voor elk genre: jeugdboeken, fictie, non-fictie, streekromans, historische romans, thrillers, en ook voor elke leeftijd en voor het boekenweekgeschenk of de invulling van het boekenweekthema een christelijke variant is. Zo werd het landelijke thema ‘Griezelen’ in de christelijke boekhandel ‘Kriebels in je buik’. Niet-christelijke boeken verkoopt de winkel bij hoge uitzondering. Een voorbeeld hiervan is het nieuwste boek van Tjarko Evenboek dat hoewel niet christelijk toch verkocht wordt – met disclaimer! En – wat apart ja – ook Wadapartja, het bekende boek over Groninger tradities, gebruiken en eigenaardigheden is bij Huizinga te koop.

Van welke schrijver/dichter hoop je dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?

Zoon Sven kijkt uit naar de nieuwste ‘geopolitieke thriller’ van Joël Rosenberg, De Libiëtactiek. Hij leest anders dan zijn moeder graag spannende boeken van bijvoorbeeld Evenboer of de Groninger Roelof Ham, zoals zijn apocalyptische thriller Iedermans ondergang.

Het is altijd leuk als er een nieuw boek uitkomt van een plaatselijke schrijver of schrijfster. Gera Folkers van Winterpad en Lentekind heeft haar boeken gesigneerd in de boekwinkel in Veendam. Haar boeken gaan over sterke vrouwen die de schrijfster in haar werk als casusregisseur onder straatprostituees en in multi-probleemgezinnen heeft leren kennen. Ook Anne Lies Mossel-de Kievit heeft haar dichtbundel Dichter bij de dag in boekwinkel Huizinga gesigneerd. Zo lijkt Huizinga’s Boeken & Kado’s in al z’n uniciteit net een gewone boekwinkel: boeken en auteurs bewegen een bevlogen eigenaresse Hilliejan Moes.


Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar zijn of haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Geert Enting van Bruna Leek.

Ontdekkingen van een boekhandelaar