Ga naar de inhoud
maandag 16 januari, 2023

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Gerard Haan van Read Shop Ten Boer

Door: Joke Aartsen

De razende reporter toog deze keer met een weelderig windje in de rug naar Ten Boer waar de 61-jarige Gerard Haan al zes jaar de plaatselijke Read Shop manager is. Hij stelt duidelijk dat hij meer ondernemer, ‘handelaar’, is dan ‘boekhandelaar’.

De Read Shop is een ‘gemakswinkel’, een winkel die de leefbaarheid in Ten Boer vergroot. De winkel verkoopt niet alleen boeken, maar een uitgebreid assortiment artikelen: sokken en sleutelhangers, papier en schrijfwaren, ansichtkaarten, (e-)rookwaar en vele andere artikelen. ‘Voor de rookwaren komen de meeste klanten,’ zegt Gerard, die van negen van de tien klanten weet wat hij of zij komt halen. Verder is er een Post.nl-pakketpunt in de winkel; ‘bar en boos’ en ‘niet van te leven’- maar wel een belangrijke voorziening voor de kleine vijfduizend Ten Boersters.

Wat is qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing afgelopen maand?
‘Boeken van schrijvers uit de regio doen het hier goed, zoals Zondagskind, het non-fictieboek van RTV-Noord presentatrice Janneke Vos uit Appingedam, en de vier literaire thrillers van Kajé Dijkema uit Ten Post. Dijkema is oud-rechercheur in Groningen, hij werkte aan diverse geruchtmakende drugs- en coldcasezaken. De boekpresentaties van zijn boeken vonden elke keer plaats in de Read Shop in Ten Boer.
Tieners kopen verrassend genoeg vrijwel geen boeken in hun leeftijdscategorie. De Zoete zusjesboeken en wat boeken voor de allerkleinsten zijn de enige kinderboeken die een beetje verkocht worden. Misschien gaat de oudere jeugd voor boeken naar de bibliotheek?’

Wat is voor u als boekverkoper de grootste literaire verrassing afgelopen maand?
De jongen, de mol, de vos en het paard van Charley Mackesy is zo’n verrassing. En een “literaire” verrassing is het misschien niet maar een verrassing wel, de belangstelling voor het boek van Bert Dijkstra over misdaadverslaggever John van den Heuvel. Zelf leest Gerard Haan, die vooral geïnteresseerd is in geschiedenis, momenteel de Rainbowpocket Drie oorlogen, geschreven door Maarten van Rossem.

Van welke schrijver/dichter hoopt u dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?
Een enthousiaste klant verlaat de winkel met een boek van Lucinda Riley. ‘In mei komt een nieuw boek van haar uit,’ weet Gerard te vertellen. Deze klant kijkt daar zeker naar uit! Zelf zou hij het wel leuk vinden als Kajé Dijkema tóch nog een nieuw boek zou schrijven. De rechercheur in ruste heeft gezegd dat hij dat niet meer gaat doen, maar wie weet kruipt de inkt toch, waar hij niet gaan kan.


Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Charlotte Pennink van Boomker Boeken.

Ontdekkingen van een boekhandelaar