Ga naar de inhoud
donderdag 22 december, 2022

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Charlotte Pennink van Boomker Boeken

Door: Joke Aartsen

Boeken en december: een goeie combinatie. De feestmaand bij uitstek is misschien wel de drukste van het jaar voor boekhandelaars. Toch vond Charlotte Pennink van Boomker Boeken in Haren even tijd voor het beantwoorden van drie prangende vragen naar haar ontdekkingen.

Wat was qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing van de afgelopen maand?

Verrassend genoeg is dat het boek Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens. Verrassend, omdat het boek al twee jaar een topper is. Er zijn inmiddels drie verschillende uitvoeringen van het boek uitgebracht en elke keer weer verkoopt het heel goed. Misschien heeft het geholpen dat de tweede uitgave een goedkope tientjesuitgave was, maar het echte succes komt natuurlijk van het boek zelf. Het is een boek dat ‘lekker makkelijk’ leest en aan het eind heb je een zakdoek nodig! De prachtige verfilming heeft zeker ook aan het voortdurende succes bijgedragen.

Daanjes alom geprezen Het lied van ooievaar en dromedaris is een goede tweede. Naast de verpletterende kwaliteit helpt het waarschijnlijk dat de schrijfster Groningse is én dat deze roman kortgeleden de Boekenbon Literatuurprijs heeft gewonnen.

Wat was voor jou als boekverkoper de grootste literaire verrassing van de afgelopen maand?

Even nadenken en door de winkel lopen … O ja, natuurlijk: De diepst verborgen herinnering van de mens van Mohamed Mbougar Sarr, niet een boek overigens dat als een dolle verkoopt. Het is een oorspronkelijk Frans boek uit 2021 dat in oktober van dit jaar in Nederlandse vertaling is uitgekomen. In Frankrijk heeft het de Prix Goncoursprijs 2021 gewonnen. Een geweldige roman die alles in zich heeft: de taal is prachtig, de schrijfstijl is bijzonder, er is veel variatie en er zijn veel verwijzingen. Ook de vertaling is heel goed. Het is een echt literair boek – een rijke roman met spanning en een intrigerende zoektocht. Het lezen gaat niet vanzelf, maar je plonst in het avontuur en het pakt je enorm.

Van welke schrijver/dichter hoop je dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?

De catalogi met alle voorjaarsaanbiedingen liggen nog vrijwel ongezien te wachten, dus wat er aan nieuwe boeken gaat verschijnen weet ik nog niet zo goed. In ieder geval kijk ik uit naar het nieuwe boek van Tommie Wieringa, dat dit voorjaar zal verschijnen. Ik lees hem liever dan dat ik hem hoor praten. Zeker als hij aan tafel zit met een vrouwelijke collega, zoals in de laatste aflevering van het tv-programma Brommer op Zee. Ik benijdde Marjolijn van Heemstra niet. Maar veel van zijn romans vind ik prachtig, zoals Dit zijn de namen, De dood van Murat Idrissi en De heilige Rita. Ik ben dus wel weer toe aan een nieuwe Wieringa!


Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar haar ontdekkingen. Het vorige interview was met Femke Liemburg van boekhandel Daan Nijman in het UMCG.

Ontdekkingen van een boekhandelaar