Ga naar de inhoud
maandag 14 november, 2022

Ontdekkingen van een boekhandelaar

Femke Liemburg van boekhandel Daan Nijman

Er gaan heel wat boeken door de handen van boekverkopers, dus zij weten het snel als er iets interessants verschijnt. Daarom vragen we zo af en toe eens een boekhandelaar naar haar ontdekkingen. We beginnen bij Femke Liemburg van boekhandel Daan Nijman in het UMCG.

Wat was qua verkoopaantal de grootste literaire verrassing afgelopen maand?
We verkochten in oktober heel veel exemplaren van Onze verloren harten van Celeste Ng. Het is niet meteen het meest voor de hand liggende boek; er is dan ook een verklaring voor de verkoopstijging.
Tweewekelijks mag ik op Radio 4 het Boek van de Week bespreken in het programma De Ochtend van 4. Ik vind dat erg inspirerend om te doen; anderen enthousiast maken voor een boek dat ik bijzonder genoeg vind. De afgelopen keer was dat dus Onze verloren harten. Dat mijn aanbeveling heeft aangesproken, blijkt dan vervolgens als we er zoveel van verkopen. En dat geeft een heel goed gevoel kan ik je zeggen.

Wat was voor jou als boekverkoper de grootste literaire verrassing afgelopen maand?
Ook in dit geval ga ik voor Onze verloren harten van Celeste Ng. Zij is nog niet echt doorgebroken bij het grote publiek in Nederland. Terwijl het toch echt een schrijfster is waar je je eens aan moet wagen. Haar boeken zijn goed geschreven, hebben altijd een maatschappelijk vraagstuk. Soms wordt het verhaal wat in fantasystijl neergezet, zonder dat het absurd wordt. In Onze verloren harten komen bijvoorbeeld mythische verhalen voor, die je op een bepaald spoor zetten. Maar net als je er helemaal in op gaat, krijgt het verhaal weer een meer realistische wending. Echt bijzonder.

Van welke schrijver/dichter hoop je dat er heel snel weer een nieuw boek uitkomt en waarom?
Een echte favoriete auteur heb ik niet. Ik houd juist erg van diversiteit en afwisseling. En ik laat me altijd graag verrassen door de actualiteit. Wel kijk ik nu uit naar het nieuwe boek van Özcan Akyol: Afslag 23. Eus stelt misstanden in onze samenleving op een bijzondere manier aan de kaak. Ook verheug ik me op de nieuwe thriller van Thomas Enger: Het boek van de galg. Succes verzekerd!

Ontdekkingen van een boekhandelaar