Ga naar de inhoud
maandag 15 mei, 2023

Odes aan de Afsluitdijk

Baken Afsluitdijk bestaat uit zes geluidswerken die samen een ode aan de Afsluitdijk vormen. Door zes schrijvers en muzikanten werden zes luisterwerken gemaakt die via een GPS-gestuurde app uitsluitend bij het rijden over de dijk te beluisteren zijn: werken met de ‘duur’ van de Afsluitdijk. Het uitzicht is gegarandeerd – dijk, asfalt, lucht en water -, het geluidswerk voegt daar een laag aan toe. Het neemt de busreiziger of automobilist op zijn overtocht mee naar een ander universum.

Kunstmanifestatie Hi-Lo selecteerde samen met festival Explore The North de schrijvers en componisten. De duo’s hebben zes werken ontwikkeld met de duur van de autorit: ca. 15 minuten.

Dichter en schrijver Joost Oomen maakte samen met zanger Arnold de Boer (van eenmansformatie Zea) De slag om de Afsluitdijk; een verhaal waarin je meegesleept wordt in de strijd tegen een volle blaas bij een lange reis. Met veel herkenning, humor en een onverwachts einde.

Een tweede is Zeevonk, horror van thrillerschrijfster Marion Pauw en percussioniste Marion Samba. In het verhaal verandert de Afsluitdijk in een plaats waar een geest wel heel dichtbij komt. En – wat zit er in je kofferbak?! Met rillingen-garantie.

De andere duo’s zijn Ellen Deckwitz en Sanam Tahmasebi (aka Sanamika), Jowi Schmitz en Roald van Oosten, Auke Hulst en Corrie van Binsbergen en als laatste Sholeh Rezazadeh en Wouter Snoei.

Via een GPS-gestuurde app start het werk automatisch op het moment dat het beste bij je overtocht pas; dus ‘s nachts iets anders dan overdag en nooit dezelfde. Wie vaker reist, krijgt uiteindelijk alles te horen. De geluidswerken zijn vanaf 21 mei tot en met 1 oktober te beluisteren. De app van Baken Afsluitdijk is vanaf de startdatum te downloaden in de app-store.

Odes aan de Afsluitdijk