Ga naar de inhoud
donderdag 23 november, 2023

Nienke van Hichtum-prijs voor Tjibbe Veldkamp

De Groningse schrijver Tjibbe Veldkamp heeft de Nienke van Hichtum-prijs, een tweejaarlijkse prijs voor jeugdboeken, gewonnen met zijn boek De jongen die van de wereld hield. De prijs maakt deel uit van de Haagse Literatuurprijzen en vanavond werden ook de winnaars van de Jan Campert-prijs en de F. Bordewijk-prijs bekendgemaakt. De prijzen worden 21 januari uitgereikt op het festival Writers Unlimited. Veldkamp ontvangt voor de prijs € 6.000,-.

Tjibbe Veldkamp is bekend van talloze prentenboeken, waaronder de reeks Agent & Boef, maar hij publiceert regelmatig werk voor oudere kinderen. De jongen die van de wereld hield is volgens de uitgever een magisch-realistisch verhaal met een klassieke sfeer. Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven.

De Nienke van Hichtum-prijs wordt sinds 1964 uitgereikt. Aanvankelijk onregelmatig, maar tegenwoordig elke twee jaar. Eerdere winnaars waren onder andere Anna Woltz, Bart Moeyaert en Eva Gerlach. De jury bestond uit: Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.

Nienke van Hichtum-prijs voor Tjibbe Veldkamp