Ga naar de inhoud
vrijdag 28 april, 2023

MENA is here – Kunst en cultuur uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten

In het Midden-Oosten en Noord-Afrika bestaan verschillende etnische groepen, culturen en talen naast elkaar. Een samenleving met een eeuwenoude geschiedenis en een immens rijk cultuurgebied. Tijdens het tiendaagse stadsprogramma  MENA is here – met theater, muziek, film, verhalen en food – wordt je uitgenodigd om deze kunst en cultuur in al haar schoonheid te bekijken.

Van 11 tot en met 20 mei worden in Groningen tal van activiteiten georganiseerd waarin de regio centraal staat. De regio voelt voor sommigen ver weg; voor anderen juist heel dichtbij. MENA is here gaat ook over de aanwezigheid van de regio in Nederland.

De literaire component van het programma bestaat uit optredens van Kader Abdolah, Behrouz Boochani en het Groots Literatuuravontuur. Abdolah zal 15 mei vertellen over de legendarische Rumi. De Koerdische dichter en journalist Behrouz Boochani wordt op 17 mei geïnterviewd over zijn boek Alleen de bergen zijn mijn vrienden, een snoeihard ooggetuigenverslag van zijn gevangenschap in de ‘Australische goelag’.

Tijdens het Groots Literatuuravontuur maken Djûke Poppinga, Asis Aynan en Lamia Makaddam je wegwijs in hun landschap van dichters en schrijvers die er toe doen. Het zal gaan over zielepijn, hartstocht, melancholie maar ook humor. Alledrie de programma’s vinden plaats in het Forum.

Meer informatie over MENA is te lezen op de website menaishere.nl. De optredens vinden plaats in de Stadsschouwburg, de Machinefabriek, de Oosterpoort, Forum Groningen, op straat en in de wijken.

Foto: Behrouz Boochani

MENA is here – Kunst en cultuur uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten