Ga naar de inhoud
dinsdag 26 september, 2023

Maak kans op het LetterenStipendium

Inzending geopend!

LET OP! Deadline is geweest.

NOORDWOORD geeft samen met de Gemeente Groningen de literaire sector een impuls met een nieuw LetterenStipendium. Beginnende schrijvers kunnen zich voor 25 oktober 2023 aanmelden om kans te maken op een bedrag van 7000 euro voor een literair project plus daarnaast 3000 euro persoonlijk ontwikkelings- en begeleidingsbudget.

Voor een levendige en vernieuwende literaire sector moet nieuw talent kansen krijgen. Met het LetterenStipendium wil NOORDWOORD met steun van Gemeente Groningen ervoor zorgen dat Groningse literaire talenten de stap maken van talentvol schrijver tot beginnend professional. Twee talenten ontvangen een LetterenStipendium voor een ingediend plan voor een literair project. Het LetterenStipendium is de opvolger van het Hendrik de Vries-Stipendium.

Aan de literaire uitingsvorm zijn geen voorwaarden gebonden. Literatuur is verbeelding die wordt opgeroepen door middel van taal. Die verbeelding kan op vele manieren tot stand komen. Dat kan in een boek of via een presentatie, maar evengoed in een theatertekst, een enkele zin zomaar op straat, een libretto, een verfilming, een literaire podcastreeks, een interactieve wandeling, of een ander medium.

De artistieke vorm van het werk is dus vrij, maar de inzending moet wel aan een aantal criteria voldoen. De indiener is bijvoorbeeld zelf inwoner van de gemeente Groningen en uit zijn werk en recente activiteiten blijken duidelijke literaire ambities. 

Een onafhankelijke commissie zal uit de ingezonden projectplannen de twee meest veelbelovende kiezen. Eind november wordt bekend gemaakt wie de LetterenStipendia zullen ontvangen.

Als Cultuurpijler voor de Letteren in stad en provincie Groningen zet NOORDWOORD al enige tijd flink in op ontwikkeling van literair talent. De basis daarvoor kon worden gelegd met steunregeling vanuit het Nederlands Letterenfonds. Met die steun helpen ze middels workshops, cursussenreeksen en persoonlijke begeleiding een groep talentvolle ambitieuze schrijvers zich verder te professionaliseren. Het Letteren-Stipendium dat de Gemeente Groningen beschikbaar stelt is een mooi extra middel om Groningse schrijftalenten te helpen hun schrijfambities waar te maken.

Maak kans op het LetterenStipendium