Ga naar de inhoud
maandag 5 december, 2022

Lezing Jaap Scholten

Programma bij 'Oekraïne: het pad naar de vrijheid'

Op zondag 11 december om 15.00 uur geeft Jaap Scholten een lezing over zijn recent verschenen boek Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper: Naar de grens van Oekraïne en verder. De lezing vindt plaats in de Akerk en is een aanvulling op de daar tentoongestelde expositie Oekraïne: het pad naar vrijheid, die nog te zien is tot en met 22 januari 2023.

Als op 24 februari 2022 Russische tanks Oekraïne binnenrollen, begeeft Jaap Scholten zich naar de Oekraïense grens om een jong gezin uit Kyiv te helpen. In de weken die volgen raakt hij meer en meer betrokken. Hij helpt vluchtelingen en zamelt geld in voor drones en nachtkijkers. In zijn pick-uptruck rijdt hij door het land en ontmoet een bonte mengeling van Oekraïners: een ingenieur, een violist, een zangeres, een kokkin, een schrijver. Met de directrice van een Kyivse cakefabriek bezoekt hij een begrafenis in Irpin, ze bevoorraden soldaten in Hostomel en brengen meel naar de broodbaksters in de bevrijde stad Tsjernihiv.

Op een turbulente roadtrip vertelt de Amerikaanse sniper Neal hem over het leven aan het front en een reddingsactie van een zes dagen oude baby uit een ondergronds ziekenhuis in Marioepol.

Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper is een persoonlijk logboek van een reis door een land in oorlog én een uniek verslag van de onwaarschijnlijke moed, veerkracht en eensgezindheid die de oorlog bij de Oekraïners heeft losgemaakt. Het boek verscheen in november bij Atlas Contact en is hier te bestellen.

Lezing

Op zondag 11 december om 15:00 uur vertelt Jaap Scholten meer over zijn boek en reis door Oekraïne. Om de lezing bij te kunnen wonen koop je hier (voor €5,-) een ticket voor de tentoonstelling Oekraïne: het pad naar vrijheid op zondag 11 december. Met dit ticket kun je zowel de tentoonstelling als de lezing van Jaap Scholten bezoeken.

Oekraïne: het pad naar vrijheid

Noorderlicht en de Akerk vinden het belangrijk de aandacht voor Oekraïne vast te houden en heeft de tentoonstelling Oekraïne: het pad naar vrijheid daarom verlengd tot en met 22 januari 2023. Deze expositie is samengesteld door Kateryna Radchenko, curator van het Oekraïense festival Odessa Photo Days, samen met Noorderlicht hoofdcurator Wim Melis. De foto’s tonen ons het opgelegde juk van de Sovjet-Unie, tot de oorlog van nu die elke fotograaf in Oekraïne tot oorlogsfotograaf heeft gemaakt. Oekraïense fotografen maken in deze tentoonstelling pijnlijk duidelijk hoe kunst tegelijkertijd autonoom is en een spiegel van de turbulente samenleving waarin zij tot stand komt.

Onlangs verscheen de publicatie The Information Front. Deze onafhankelijke publicatiereeks begeleidt de tentoonstelling en brengt de belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Oekraïne in beeld. The Information Front is hier te bestellen.

Lezing Jaap Scholten