Ga naar de inhoud
woensdag 15 november, 2023

Jonge Harten, Pessoa, Peach Season en De Grote Krimp

Literaire voorstellingen op Theaterfestival

Vrijdag 17 november gaat het Jonge Harten Theaterfestival van start. Tot 25 november kan je elke dag naar voorstellingen en workshops die stilstaan bij het festivalthema ‘Stay with the trouble’. Zoals altijd staan er ook een aantal voorstellingen op het programma die geïnspireerd zijn op literaire werken of door schrijvers zijn gemaakt.

Fernando Pessoa (1888-1935) schreef onder talloze namen. In What Pessoa taught me zoekt Marthe Koning naar al deze verschillende identiteiten. Ze doet Pessoa’s gedichten: soms grommend, soms zingend, soms fluisterend. Ze zoekt naar de verschillende versies van Pessoa maar komt vooral die van haarzelf tegen. Via Pessoa’s woorden vindt Marthe een grenzeloosheid: wanneer ben je jezelf en wanneer ben je een plaats, slechts, waar gevoeld wordt of gedacht? De voorstelling is 18 november in het Grand Theatre te zien.

Op een dag keert de groei van het heelal zich om, en begint De Grote Krimp. Woordkunstenaars Sannemaj Betten, Mees van Rijswijk, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en drummer Wouter Betten brengen met het literaire popconcert De Grote Krimp World Tour een tegenmythe voor de mythe van de groei. Ze treden op 20 en 21 november op in het Grand Theatre.

Tijdens FIELD kan je een exclusieve masterclass volgen van de invloedrijke Groningse artiest Cissy Joan. Ze vertelt haar eigen verhaal en deelt haar missie door spoken word en het cureren van haar eigen programma: Let’s get Lyrical. Tijdens Jonge Harten kan je dinsdag 21 november kennismaken met haar werkwijze, en zal je zelf aan de slag gaan om jouw verhaal artistiek te vertalen.

Peach Season speelt vrijdag 24 november en is een multidisciplinaire dansvoorstelling waarin twee dansers, twee dichters en een componist een fysieke, visuele en auditieve voorstelling maken van een liefdesrelatie. De technieken die daarbij worden gebruikt zijn geïnspireerd op ASMR therapie.

Foto: Marthe Koning | Jonge Harten Festival

Jonge Harten, Pessoa, Peach Season en De Grote Krimp