Ga naar de inhoud
maandag 29 januari, 2024

Harense Dickenslezing door Elke Maasbommel

Een lesje vloeken, zoals alleen Dickens dat kon

Op zondagmiddag 4 februari vindt in Haren de 26ste Dickenslezing plaats. Angliste Elke Maasbommel (1991) zal spreken over ‘een lesje vloeken, zoals alleen Dickens dat kon’. De Dickenslezing wordt uitgesproken in de Forum bibliotheek Haren aan de Brinkhorst 3 en begint om 14.30 uur.

Charles Dickens schreef over ernstige onderwerpen, zoals armoede en de maatschappij. Zijn stijl was echter niet altijd even ernstig; hij schreef satire, gebruikte veel woordspelingen, en hield van overdrijvingen. Voor iemand die bekend stond om zijn prachtige literaire stijl konden hij en zijn personages zich behoorlijk kwaad maken over dingen. Zelfs mensen uitschelden of voor de vreselijkste dingen uitmaken deed hij op zijn eigen onnavolgbare manier, die zelfs door de beugel kon in die keurige Victoriaanse maatschappij. Hoe deed hij dat dan? Een lesje vloeken zoals alleen Dickens dat kon.

De muziek tijdens deze jubileumlezing zal worden verzorgd door Hans Buitenhuis en Frits Kalmeijer met hun trekharmonica en viool. Na afloop wordt de traditionele Dickensian rumpunch geserveerd in combinatie met een blokje blue stilton.

Elke Maasbommel studeerde Engelse Literatuur en Cultuur in Groningen, met een speciale interesse in klassieke kinderliteratuur. Ze is werkzaam als docent Engels aan het Parcival College in Groningen, waar ze – met wisselend succes – probeert haar leerlingen liefde voor literatuur bij te brengen. Ze is actief op haar blog the-openbook.com, waar ze schrijft over de boeken die ze gelezen heeft en hoe elk boek wel een levensles bevat. Een Nederlandse versie ervan is in de maak. Het is haar droom om van haar hobby, lezingen geven over boeken, haar carrière te maken.

De organisatie van de Dickenslezingen is in handen van de commissie Letteren van de Culturele Raad Haren.

De 26e Dickenslezing vindt plaats op zondag 4 februari van 14.30 tot 16.00 uur. De entree bedraagt €8,- (inclusief Dickens-Rumpunch) en er kan alleen gepind worden. Reserveren kan tot uiterlijk 2 februari via de website van de Culturele Raad Haren.

Harense Dickenslezing door Elke Maasbommel