Ga naar de inhoud
donderdag 16 maart, 2023

Gronings Vuur: verhalen uit Westerwolde

Vanaf 2022 reist Gronings Vuur vijf jaar lang door de provincie Groningen om lokale verhalen op te halen die in de verschillende gemeentes leven. Dit reizende cultuurprogramma is afgetrapt in de gemeente Westerwolde.

Met het project Gronings Vuur willen we de vele verhalen van Groningers in beeld brengen. In de verhalen snijden de Groningers maatschappelijke thema’s aan als leefbaarheid en klimaatverandering die in hun eigen gemeente spelen. Per gemeente is het gesprek aangegaan met inwoners. Wat houdt hen bezig? Hoe zien ze de toekomst? Welke dromen leven er? Hoe houden we de gemeente leefbaar met blik op de toekomst? De verhalen geven uiting aan de problemen en zorgen die de inwoners ervaren, maar geven ook een kijk in de oplossingen die ze zien.

Door de verhalen per gemeente te verzamelen en onder de aandacht te brengen, worden mensen zich bewust van de maatschappelijke thema’s die in hun eigen gemeentes spelen. Deze verhalen worden geuit in literatuur en uiteindelijk ook in een theatrale productie. Hiervoor wordt in elke gemeente samengewerkt met lokale culturele organisaties. Op deze manier is Gronings Vuur een leerschool en worden vervolgprojecten mogelijk gemaakt. NOORDWOORD begeleidt en adviseert waar en wanneer nodig op het literaire onderdeel van het project.

Gronings Vuur is als eerste neergestreken in de gemeente Westerwolde. De verhalen van verschillende Groningers uit deze gemeente zijn te vinden op deze pagina.

Gronings Vuur: verhalen uit Westerwolde