Ga naar de inhoud
dinsdag 1 november, 2022

Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium 2022

Zeven talentvolle kunstenaars en schrijvers maken kans op aanmoedigingsprijs

De namen van de genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium 2022 zijn bekend. De vakjury heeft drie kunstenaars geselecteerd voor het stipendium Beeldende kunst. Dit zijn Marnix Sixma, Davey Smand en Katayoon Valamanesh. Voor het stipendium Literatuur zijn er vier genomineerden: Renske Marike van Dijk, Meinte Dirksen, Thomas van Essen en Maartje Terpstra.

Dit jaar waren er 13 aanmeldingen voor de categorie Beeldende kunst en 8 aanmeldingen voor de categorie Literatuur.

In de aanmeldingen voor Beeldende kunst zag de jury het persoonlijke universum van de kunstenaar als een doorslaggevend onderzoeksmotief, vaak werd het eigen lichaam ingezet, zowel direct fysiek als digitaal. 

Bij de inzendingen voor Literatuur waren er dit jaar veel literaire genres. Daarbij viel het de jury meteen op dat de inzenders gepassioneerd op zoek lijken te zijn naar een tussenvorm om zich nog beter in te kunnen uitdrukken dan voorheen. Van Dijk, Dirksen en Terpstra maken deel uit van het talentprogramma van NOORDWOORD.

Bekendmaking

Op zondag 11 december 2022 maakt wethouder Cultuur Kirsten de Wrede de door de jury gekozen winnaars bekend. Dit gebeurt tijdens Wildvang bij Kunstpunt Groningen. De jury bestaat dit jaar uit Barend van Heusden, Bart Nijstad, Sandra van Voorst, Ernst Arbouw, Rosa Everts en Emily Kocken (voorzitter).

Publieksprijs

De genomineerden maken bovenop het stipendium van € 6.000,- kans op een publieksprijs van € 1.000,-. Begin december kan het publiek online stemmen. Ook kunnen bezoekers van Wildvang tijdens het evenement hun stem uitbrengen op hun favoriet. De genomineerde met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs.

Hendrik de Vriesstipendium

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars. De gemeente wil met de aanmoedigingsprijs de artistieke ontwikkeling van deze Groninger talenten stimuleren.

Meer informatie over het Hendrik de Vries Stipendium is te vinden op: www.gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia

Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium 2022