Ga naar de inhoud
maandag 2 augustus, 2021

Flanors Readathon: lezen met een bingokaart

Veellezers kunnen eind augustus hun hart ophalen bij Flanor. De literaire studentenvereniging organiseert van 22 tot en met 28 augustus een Readathon waarmee ze hun leden uitdagen om zoveel mogelijk boeken te lezen. Op een bingokaart staan opdrachten en elke dag kan iedereen meedoen met de fotochallenge. De Readathon wordt afgesloten met een online avond waarin een kort verhaal wordt besproken. Iris Scholte, Flanorlid en student Europese talen & culturen legt uit.

“Het doel van een Readathon is om met een groep mensen zoveel mogelijk boeken te lezen in een afgebakende periode. Oorspronkelijk was het een Engels fenomeen. Zo deed ik in het verleden mee aan de Reading Rush en bij Hebban heb je de Lekker lezen challenge.”

#flanorreads21

“Voorafgaande aan de Readathon publiceren we een bingokaart met een aantal opdrachten. Een opdracht is bijvoorbeeld dat je een boek van een Nederlandse auteur leest of van een auteur die bij de vereniging een lezing gaf. Als je Echo van Thomas Oldeheuvelt leest kan je die twee al afstrepen, maar het gaat om het plezier en elkaar vertellen wat je van een boek vindt. Ikzelf wil tijdens de Readathon in elk geval Why I’m No Longer Talking to White People About Race van Reni Eddo-Lodge lezen en The Cruel Prince van Holly Black. Die boeken staan op het programma bij de Flanor leesgroepen Let’s get educated en Young Adult. Inderdaad, het lezen van een boek dat een leesgroep gaat bespreken is een van de opdrachten.”

Fotochallenge

“In een whatsappgroep houden de Flanorleden elkaar op de hoogte en we kondigen elke dag een fotochallenge aan. Woensdag 25 augustus is de opdracht bijvoorbeeld om een regenboog van boeken te maken. Die foto zet je dan op Instagram of Facebook met de hashtag #flanorreads21 en je tagt het account van Flanor. Leden maken met hun bingokaart kans op een boekenbon en iedereen kan meedoen aan de fotochallenges.

“In de appgroep kondigen we ook readingsprints aan. Dat zijn korte periodes waarin iedereen die wil op hetzelfde moment een boek leest en deelt wat ze ervan vinden. We sluiten de Readathon af met een online leesgroepavond. We bespreken dan The Lottery van Shirley Jackson, een beroemd kort verhaal uit 1948. Nieuwe leden krijgen zo mooi een beeld van hoe het er bij een leesgroep aan toe gaat.”

Wie meer wil weten over de Readathon kan terecht op flanor.nl of er tijdens de KEI-week naar vragen. Op de website wordt van 22 tot 28 augustus dagelijks verslag gedaan over de gelezen boeken en challenges. De opdrachten zijn inmiddels bekend, er worden boeken aangeraden en de bingokaart volgt later. De winnaars van de boekenbonnen krijgen na afloop bericht.

Maarten Praamstra

Foto’s: Kim Jelsma en Maarten Praamstra

Flanors Readathon: lezen met een bingokaart