Ga naar de inhoud
woensdag 24 augustus, 2022

Fixdit wil het seksisme in de literatuur fiksen

Veel mensen geven openlijk toe nauwelijks boeken van vrouwen te lezen. Leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van (witte, hetero) mannen. Vrouwen winnen minder literaire prijzen dan mannen.


Elf vrouwelijke schrijvers zijn verontwaardigd over deze ongelijke positie van vrouwen in de letteren, en verenigden zich in het collectief Fixdit. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. Door o.a. acties, essays, open brieven en gesprekken wil Fixdit het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren vergroten en de canon uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs.

Manifest

Op 25 september 2022 verschijnt Optimistische woede: fix het seksisme in de literatuur van Schrijverscollectief Fixdit. In de elf stukken van dit manifest diepen zij het probleem uit.

Explore the North

Kunstenaar Marleen Stoelwinder voegde, samen met Esther Kloosterman oprichter van FFataal, een Fries perspectief aan het manifest toe en vormde het om tot een performance die te zien zal zijn op Explore the North op 16 oktober in Leeuwarden. Een programma met literatuur van vrouwen, prikkelende statements en vragen over ongelijkheid in de literatuur en de kunstenwereld. Met Sanneke van Hassel, Shantie Singh, Marleen Stoelwinder en Lisa Weeda.

Podcast

Er is ook een Fixdit podcast, die in samenwerking met De Gids wordt gemaakt. Om de twee maanden wordt hierin een moderne klassieker belicht, geschreven door een vrouw. Jannah Loontjens en Annelies Verbeke interviewen om beurten kenners over deze opmerkelijke literaire werken, die in hun eigen tijd bekend waren maar in de vergetelheid zijn geraakt.

Opinie

Bezoek vooral ook even de website van Fixdit voor interessante opiniestukken. Dan kun je gelijk donateur worden als je de doelen van Fixdit ook belangrijk vindt.

Fixdit is Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.

Fixdit wil het seksisme in de literatuur fiksen