Door: Zoë Gaal
Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet of Pim en Pom. Wie kent deze beroemde kinderboeken met de eveneens beroemde tekeningen nou niet? Producten van Jip en Janneke zijn nog steeds populair bij de Hema, in elke bibliotheek vind je het boek Pluk van de Petteflet en Pim en Pom wordt nog dagelijks uitgezonden op televisie. Dat deze figuren nog zo populair zijn is erg bijzonder, want Fiep Westendorp, de illustrator van deze vrolijke figuren, is al twintig jaar dood. En toch besloot museum Nienoord, het nationale rijtuigenmuseum in Leek, een expositie te houden rond het werk van Fiep Westendorp: Fiep op wielen.
Naast dat museum Nienoord bekend staat als het nationale rijtuigenmuseum, kiezen zij er ook voor om in de noordelijke zaal een wisselende expositie te houden. Sinds november 2023 is dat Fiep op wielen. Toen ik erachter kwam dat de expositie gehouden werd in een rijtuigenmuseum had ik eerst mijn bedenkingen, want wat hebben de tekeningen van Fiep te maken met rijtuigen? De insteek van de expositie is weliswaar Fiep op wielen, maar de vrolijke tekeningen staken fel af tegen de oude koetsen. Ik besloot één van de vriendelijke vrijwilligers te vragen waarom ervoor was gekozen om Fiep te exposeren. Gelukkig kreeg ik hier een duidelijk antwoord op: Het museum wilde graag iets creëren voor de jongste doelgroep van onze samenleving: kinderen. En ik moet zeggen dat dat redelijk goed gelukt is; over het algemeen vond ik de expositie erg leuk. Aan het begin van de expositie was een grote knutseltafel ingericht, hier konden kinderen een eigen koets maken of een familiewapen knutselen.
De tentoonstelling begint bij een leuke binnenkomer: het rode wagentje van Pluk, nagemaakt van karton. Kinderen (of volwassenen) konden zelf achter het stuur kruipen van één van Nederlands bekendste voertuigen. Verder was de expositie een afwisseling van kleine activiteitjes voor kinderen, tekeningen van Fiep en korte informatieve teksten. De kinderen konden rijden met treintjes over een spoor die dwars over muren en de vloer liep, kleuren of spelletjes spelen. Ik vond de teksten over het leven van de tekenaar ook erg boeiend. Zo heb ik nooit geweten dat Fiep in het verzet heeft gezeten tijdens de tweede wereldoorlog of dat zij de enige vrouw in de klas was bij haar HBO-opleiding. Dat soort feitjes vond ik erg leuk om te leren.
Wel moet ik toch een puntje van kritiek uiten. Hoewel ik de kleurrijke expositie erg leuk vond om te zien, had ik toch het gevoel dat er iets meer uitgepakt had kunnen worden. De activiteiten voor de kinderen waren leuk, maar hadden wat groter gekund. In plaats van bordspelletjes was het bijvoorbeeld leuk geweest als er een levensgroot spel was geweest. Ook verdiende de bekendste figuren wat mij betreft een prominentere plek. Hier en daar stonden Jip en Janneke wel afgebeeld maar het was ook leuk geweest als er bijvoorbeeld een fotoplek was met een mooie grote achtergrond of als er grote knuffels waren van de bekendste figuren. Ik denk dat de beleving voor kinderen dan nog levendiger wordt.
Pluspunt is dat er elke maand een kinderatelier georganiseerd wordt met een leuke activiteit. Toen ik er was zou de activiteit ‘een Krullevaar maken’ zijn. Helaas kon dat door te weinig aanmeldingen niet doorgaan.
Al met al heb ik de expositie als leuk ervaren. De expositie was vrolijk en kleurrijk ingericht, er waren genoeg activiteiten voor de kinderen en ook voor volwassenen was het leuk om een kijkje te nemen. Mocht je het nog leuk vinden om naar de expositie te gaan? Deze loopt nog tot september. Informatie vind je op de website van Museum Nienoord.
Er is voor mij altijd een belangrijk punt en dat is: voorkomen dat je juist dat moment tekent wat de schrijver als hoogtepunt te vertellen heeft.
Fiep Westendorp