Ga naar de inhoud
maandag 3 oktober, 2022

Explore the North

Stadsfestival met literatuur

Vorig jaar moest Explore the North op het laatste moment het festival annuleren. Dit jaar is het Leeuwardens stadsfestival voor muziek, literatuur, theater en meer helemaal terug. Wandel door de Leeuwarder binnenstad en laat je verrassen door verhalen en muziek, beeldende kunst, theater en nog veel meer. Lokale helden delen het podium met internationale toppers en jong talent speelt samen met oude bekenden.

Het festivalweekend is van vrijdag 14 tot en met zondag 16 oktober. Op het programma staan tal van eigen producties en een aantal partijen werkt samen met het festival. Zo organiseert literair podium Frontaal een speciale Explore-editie zijn. Daarbij zijn schrijvers & performers Jante Wortel, Marrit Jellema, Raymond Muller en Jaap Robben te gast. Schrijverscolelctief Fixdit presenteert deze maand haar manifest en brengt op het festival een programma met literatuur van vrouwen, prikkelende statements en vragen over ongelijkheid in de literatuur en de kunstenwereld.

Een eigen project op het festival is De Verwonderkamer dat Explore the North samen met Vlaams-Nederlands huis deBuren organiseerde. Twee Friese en twee Vlaamse makers gingen op onderzoek uit. Sannemaj Betten, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en Mees van Rijswijk schreven geïnspireerd op de Oera Linda hun eigen nieuwe mythe. Eenzamens/Iensuminske is ook zo’n nieuwe voorstelling. De schrijvers Nicole van den Berg, Raymond Muller, Remco Kuiper en Sytse Jansma gingen voor het project Sprekende Stenen in gesprek met mensen die door zeer verschillende oorzaken worstelen met eenzaamheid.

Op het programma staan verder optredens van Joost Oomen (met Kruidkoek én met Willie Darktrousers en de Poezieboys), Nyk de Vries & Artvark en Matthijs van Boxsel. De Vlaamse Corinne Heyrman en de Friese Anne-Goaitske Breteler voeren een gesprek over waanzin en ontregeling. Bijzonder wordt ook de performance waarin schrijvers Sayonara Stutgard, Sophia Blyden, Babeth Fonchie Fotchind en Yentl van Stokkum het vage fenomeen selfcare onderzoeken.

Een weekendticket kost €49,50 en voor jongeren slechts €20,-. Een dagkaart voor de zaterdag kost €29,50 en op vrijdag en zondag heb je voor €22,50 een prima programma. Tijdschema’s, tickets en programmatips vind je op de website van Explore the North.

Foto: Nyk de Vries op Dichters in de Prinsentuin 2022 | Reyer Boxem

Explore the North