Ga naar de inhoud
dinsdag 29 augustus, 2023

Ellen Deckwitz over ChatGPT

ChatGPT: de dichter is dood, leve de dichter!

Dinsdagmiddag 5 september zal dichter Ellen Deckwitz de jaarlijkse Letterenlezing houden. De Faculteit der Letteren van de RUG opent traditiegetrouw het jaar met een lezing waarin een bekend persoon zijn of haar visie op het belang van de letteren voor de maatschappij geeft. De Letterenlezing begint om 16.00 uur in de aula van het Academiegebouw aan de Broerstraat 5. De toegang is gratis

ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie die eind 2022 werd uitgebracht. De bot is gespecialiseerd in het voeren van dialogen. Het publiceren van ChatGPT leidde tot veel discussies. Zo werd gesuggereerd dat de bot het huiswerk voor leerlingen zou kunnen maken. De e-book winkel van Amazon zou in de eerste maanden van 2023 al een paar honderd door de bot geschreven boeken hebben ontvangen.

Ellen Deckwitz (1982) is dichter en schrijver. Ze studeerde Nederlands aan de RUG en is sinds ze haar entree in de Letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels (onder meer De steen vreest mij, C. Buddingh-prijs 2012), boeken over schrijven (het alom geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Ellen Deckwitz won in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie.

Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens, trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, maakt theater en schrijft daarnaast wekelijkse columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen.

Foto: Ellen Deckwitz op Dichters in de Prinsentuin 2017 | Henk Veenstra

Ellen Deckwitz over ChatGPT