Ga naar de inhoud
dinsdag 9 januari, 2024

Derde Remco Ekkers Poëzieprijs

Remco Ekkers Poëzieprijs

Zaterdag 27 januari wordt bekendgemaakt wie de derde Remco Ekkers Poëzieprijs heeft gewonnen. De prijs van de Schrijversvakschool Groningen draagt sinds enkele jaren de naam van hun poëzie docent Remco Ekkers (1941-2021). Iedereen kan meedoen, maar er wordt van de inzenders wel verwacht dat ze optreden voorafgaand aan de prijsuitreiking in Walter’s Bookshop.

Voor de derde Remco Ekkers Poëziewedstrijd keert de organisatie terug naar het Landjuweel van 1561 in Antwerpen, het grootste rederijkersfeest ooit.
Op landjuwelen en andere wedstrijden kwamen verschillende literaire genres aan bod. De rederijkers organiseerden vaak een wedstrijd rond een centrale vraag, een zinne, bijvoorbeeld: ‘Wat zet de mens het meest tot de kunsten aan?’ (literatuurgeschiedenis.org)

We schrappen alle regels en voorwaarden die golden voor de strijd in 1561, we schrappen ook de herauten, blazoenen en speelwagens. ‘Het welcke den menschen meest verweckt tot de kunsten?‘ Denk daar maar eens over na.

De inleverdatum is 20 januari. Werk kan in pdf worden ingezonden via kantoor@svsgroningen.nl. Gevraagd wordt je naam niet bij het gedicht te zetten zodat de beoordeling anoniem kan plaatsvinden. De jury bestaat uit Jane Leusink, Ronald Ohlsen en Vamba Sherif. De prijs bestaat uit een lesblok aan de Schrijversvakschool op niveau een of twee, in een vak naar keuze en in overleg.

Derde Remco Ekkers Poëzieprijs