Ga naar de inhoud
dinsdag 9 januari, 2024

De magie van Roald Dahl

‘Those who don’t believe in magic, will never find it.’

Door: Zoë Gaal


Wanneer ik zaterdag 30 december door de glazen deuren van het Forum stap, word ik begroet door een zee van vrolijke kerstversieringen en heerlijke snoepjes. Dat het Roald Dahl festival hier plaatsvindt is een feit. Tussen de zoete lolly’s en heerlijke chocoladerepen in, staat een balie waar de bezoekers alle nodige informatie kunnen vinden. Het vriendelijke personeel wist alles te vertellen over het festival. Het Roald Dahl festival bestaat al een aantal jaar. Het driedaagse festival wil zijn jonge bezoekers de magie van één van ’s werelds grootste schrijvers meegeven want zoals meneer Dahl zelf altijd zei: ‘Those who don’t believe in magic, will never find it.’ Omdat de nieuwe film Wonka, gebaseerd op het boek ’Sjakie en de chocoladefabriek’ net in de bioscoop verschenen is, heeft dit festival een Wonka-insteek.

Meteen op de begane grond vind je de snoepwerkplaats. Dit in Deventer gevestigde bedrijfje maakt haar eigen handgemaakte snoepjes. Tijdens deze leuke workshop konden kinderen zelf zien hoe overheerlijke zuurtjes gemaakt worden. De kinderen vonden dit maar wat interessant en stonden met hun neusjes tegen het glas van de werkplaats aangedrukt. Eén verdieping hoger is het Medialab omgetoverd tot Wonkaland. Naast het stopmotionfilm maken en de tekentafels die er doorgaans al staan, waren er nu ook Roald Dahl activiteiten te doen. De kinderen konden zich laten schminken als stoere piraat of prinses, mega memorie spelen, krokodillen sjoelen en zich laten voorlezen door de voorleeskampioen van de PABO. Dat deze activiteiten leuk waren voor de kinderen was wel te zien aan de drukke opkomst. De kinderen zaten ademloos te luisteren naar het voorlezen en de sjoelschijven vlogen je nog net niet om de oren tijdens de fanatieke potjes sjoelen. Net buiten het Medialab konden de kinderen hun eigen snoepfiguur laten zeefdrukken of een eigen vogelsnoepketting rijgen. Het festival waaierde ook uit naar de bioscoopzalen, hier werd onder andere de GVR, Mathilde en Wonka getoond.

Naast al deze activiteiten was er elke dag ruimte voor een show. Op de donderdag was dit een goochelshow van Hans Kazan. Een show vol magie. Hans Kazan creëert magie met zijn handen en Roald Dahl met zijn woorden. Op vrijdag was er een theatershow, Jokkebrok, over het verschil tussen liegen en fantasie. Op de zaterdag was er een workshop van Marcel van Driel en Paco Vink, bij deze workshop was ik aanwezig. De workshop die meer een soort lezing was, ging over de populaire boekenreeks gamehelden. Bij binnenkomst zag je meteen al dat er een feestje voor de kinderen plaats ging vinden. De muren waren vrolijk versierd met uitbundige Roald Dahl personages en op het podium stonden schattige cartoondieren.

Marcel is een gevierd kinderboekenschrijver met meer dan 55 titels op zijn naam. Paco is een illustrator van tekenfilms en kinderboeken. Samen hebben zij twee jaar geleden de populaire boekenreeks gepubliceerd, hiervan zijn inmiddels zes boeken uitgebracht en er is een spin-off boek uitgekomen. Het zijn spannende verhalen waarin de kinderen het altijd opnemen tegen een schurk die zij moeten verslaan. Elk boek is dit weer iemand anders, het ene boek zijn dit piraten en het volgende boek zijn het zombiecowboys. De boeken bevatten ook strips, een leuke en originele toevoeging die de meeste kinderen zal aanspreken. Het was duidelijk dat de kinderen echt zin hadden in deze lezing, het enthousiasme spatte ervan af. Sommige kinderen hadden zelfs hun boeken van thuis meegenomen om een handtekening te scoren. De lezing was een mix van voorlezen uit de boeken, filmpjes kijken, vragen van de kinderen en een tekenles waar de kinderen zelf konden leren een karakter uit het boek te tekenen.

Het Roald Dahl festival is een vrolijk, veelzijdig en verrukkelijk festival waar kinderen zich kunnen verwonderen in de magische wereld van Roald Dahl. Het is geweldig om te zien hoe de verhalen van de auteur die inmiddels al 33 jaar overleden is, nog steeds een enorme impact hebben op de kinderen van nu.

De magie van Roald Dahl