Ga naar de inhoud
dinsdag 17 oktober, 2023

‘De avond is ongemak’ in het theater

Voorstellingen in het noorden

Donderdagavond 19 oktober speelt De avond is ongemak in de Stadsschouwburg van Groningen. De hoofdrollen in deze voorstelling, naar het boek van Lucas Rijneveld, is de tweeling Jip en Imke Smit. Het beklemmende verhaal van De avond is ongemak is voor het eerst in het theater te zien.

Door de ogen van jongste zus Jas (Jip Smit) zien we dat een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon (Imke Smit). De ouders van Jas, volledig verlamd door hun verdriet, merken niet dat hun dochter langzaam ontspoort. Zwevend in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, neemt Jas je mee in haar hoofd. Daar ben je getuige van niet alleen haar worstelingen en schuldgevoelens, maar ook van ontroerende gesprekken met haar overleden broer. Fantasie en werkelijkheid verstrengeld met elkaar.

De avond is ongemak werd bekroond met de ANV Debutantenprijs. De Engelse vertaling (The Discomfort of Evening) werd bekroond met de prestigieuze International Booker Prize. Zijn tweede dichtbundel Fantoommerrie werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs. Ook zijn roman Mijn lieve gunsteling viel in de prijzen. De theaterbewerking is verwezenlijkt door schrijver Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers. Samen maakten zij een voorstelling over de moeilijkste onderwerpen in het leven: de dood, rouw en schuldgevoel.

Tickets voor de Groningse voorstelling zijn vanaf €12,50 te koop (vierde rang) via de website van SPOT Groningen. 3 november is de voorstelling te zien in de DNK te Assen en op 18 november en 30 november worden Leeuwarden en Drachten aangedaan.

‘De avond is ongemak’ in het theater